Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ταξίδι στο… χωρόχρονο


Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Η 6η διεθνής έκθεση “Logistics – Αποθήκη – Μεταφορές” είναι το γεγονός της χρονιάς και η πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τον κλάδο να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση. Αν και θα ήθελα να καυτηριάσω τη στάση που τήρησαν ορισμένες όψιμες κασσάνδρες και μερικοί μετά Χριστόν προφήτες γι’ αυτήν την προσπάθεια της “T-Expo”, ωστόσο, το νέο πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες επιβάλλει να παραθέσω μια αλληγορική επιστολή που γράφτηκε χίλια χρόνια πριν.
Το κείμενο έχει ως ακολούθως:
« Ξημέρωμα 5ης Οκτωβρίου 1009
Αγαπητό ημερολόγιο,
Δεν στέρεψε η άμμος στο κεφάλι της κλεψύδρας από τη στιγμή που ο Μέγας Κύρης Βασίλειος Β’ ο Μακεδών εγκατέλειψε με το στρατό και το στρατηλάτη Νικηφόρο Ξιφία τη Βασιλεύουσα. Μετά τις στάσεις του Βάρδα Σκληρού και τους διαγκωνισμούς του με τον Πέτρο Φωκά, διαφαίνονται νέες περιπέτειες.
Με χρυσόβουλο ο Καίσαρας Ασπρανλής απομακρύνθηκε ψες νύχτα από το Παλάτι κι αφού διαπομπεύθηκε δημοσίως πάνω σε μουλάρι παρούσης της Αυγούστας Θεοδώρας και των Συγκλητικών θα υποβληθεί σε διπλή κουρά και ρασοφορία στο ασκηταριό του αρχαίου δήμου Αραφήν της Αττικής. Η Αυγούστα και ο Ανθύπατος Σαμαρός από τη μια και από την άλλη ο Σπαθάριος Αβραμός και ο Μάγιστρος Ζορρός ο Θεσσαλονικεύς βρήκαν ευκαιρία να λάβουν οφφίκια και την ηγεσία των «Βένετων Ζαβλακωμένων» από τους Παρακοιμώμενους σκαρώνοντας νέες μηχανές.
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, ο εκ Φρυγίας πρώην πρωτοασκρίτης (σ.σ. εκπρόσωπος) των «Βένετων» Κονέκτογλου βρήκε ευκαιρία να επιστρέψει και να φέρει φουρτούνες.
Τούτος είχε αποστατήσει μόλις ο Λογοθέτης Αγελών και Λαφύρων Γιάπης απομακρύνθηκε από τη Σύγκλητο. Πρόδωσε τους «Γαλάζιους» για τους «Πράσινους» αφού βρήκε πόρτες κλειστές μετά τα έργα και τις ημέρες του.
Βρήκε καταφύγιο στην Αυλή του Επάρχου Ρεβύθη στον Μέγα Λιμένα κι άρχισε να διαδίδει με Αρχιθαλαμηπόλους (σ.σ. οι παρατρεχάμενοι) και με τελάληδες πως στήριζε τη συντεχνία των «Πράσινων Μεταλλαγμένων». Μάζευε στα καπηλειά τους τελάληδες. Τους τράτερνε άρτο και κρασί για να κρύψει τις πομπές του για την ξανθομαλλούσα Ρούσσα ενώ τους υποχρέωνε να μεταφέρουν στο παπαδαριό και στον Σεκρετικό του Επάρχου Γεώργιο Οικονομικό πόσο ακέραιος ήταν. Η βουλιμία του για αρχές και εξουσίες τον οδήγησε πάλι στις αυλές Ανθυπάτων και Πατρικίων όπου πρόδιδε τον ευεργέτη του και τον διέβαλε αφήνοντας του εχθρούς του Επάρχου από τη συντεχνία των «Πράσινων» να τον υποσκάπτουν.
Κι όλα αυτά συνέβησαν μόλις τη θέση του Ασπρανλή κατέλαβε ο αντίπαλός του Γιώργος Αύγουστος. Εκτός από τη θέση του Καίσαρα κράτησε και τον τίτλο του Μεγάλου Λογοθέτου των Δρόμων, ως επικεφαλής των διπλωματών ώστε να διαχειριστεί τις σχέσεις με το χαλιφάτο των αγαρηνών, πέρα από τη χώρα των Καρδούχων. Πίσω από τη γυναίκα που όρισε Λογοθέτη Γενικού, για τα οικονομικά, λένε πως κρύβεται ο θεοσεβούμενος Αρσένιος που έκαμε κοινοκτημοσύνες στην Καππαδοκία.
Πρόεδρος της Συγκλήτου ορίσθηκε ο Θεόδωρος Κάλλιστος ο Ελευσίνιος, έπαρχος στις τούρμες (αστυνομία) ανέλαβε ο Μιχαήλ Χρυσός από τον Πόντο και ο Βενετός Ραγκούσι ονομάσθηκε Αρτιμελής Πατρίκιος για να ελέγχει Μαγίστρους, Επάρχους, Στρατηγούς, Σεκρετικούς και το παπαδαριό. Πρώτη φορά μετά την εποχή του Ιουστινιανού η χώρα ζει στον αστερισμό της ίντριγκας και του αγώνα επικράτησης για τίτλους. Η παρακμή από τους ρέκτορες και τους συγκέλλους θα κηλιδώσει την ιστορία της χώρας μας.
Πολύ φοβάμαι ότι σκοτεινοί χρόνοι έρχονται. Πρόσωπα αλλάζουν, ο λαός όμως παραμένει παραμελημένος… Πώς θα είμαστε ύστερα από χίλια χρόνια.
Ταπεινώς,
Βελισσάριος»
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα είναι τυχαία.
Για την αντιγραφή, Χ.Κ.Λ.

  • Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "L&M" τ. 84 (Οκτ. 2009)