Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ποιοι ευθύνονται για το χορό των σκουπιδιών


Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Σε καθεστώς ασυδοσίας και πλήρους παραλογισμού θέλουν να βυθίσουν τον Πειραιά οργανωμένες συντεχνιακές μειοψηφίες που προσπαθούν να ασκήσουν πολιτική, αντί να ανταποκριθούν στις εργασιακές υποχρεώσεις τους προς τον λαό της πόλης.
Η απεργιακή κινητοποίηση που άρχισε στις παραμονές των Χριστουγέννων δεν θα ήταν αδικαιολόγητη αν είχε επιχειρήματα, αιτήματα και κυρίως λογική βάση.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλισμού λειτούργησαν για άλλη μια φορά υπολογίζοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα και τα πολιτικά παιγνίδια τους, κρατώντας σε ομηρία τους δημότες και τους επιχειρηματίες της πόλης.

Είναι προφανές πως ορισμένα συμφέροντα θέλουν να μετατρέψουν τον Πειραιά σε ένα υποβαθμισμένο και μιαρό γκέτο, από το οποίο θα αναγκαστούν να μετοικήσουν παραδοσιακές οικογένειες σε περιοχές όπου οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι τουλάχιστον πιο αξιοπρεπείς. Ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν περιουσίες και να υποθηκευτεί οριστικά και ανεπανόρθωτα το μέλλον της πόλης.

Σ’ αυτό το βρώμικο παιγνίδι είναι προφανές πως συμμετέχουν ηθελημένα ή μη και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες.


Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλοιώς η στάση ορισμένων όψιμων επαναστατών που πήραν τις ντουντούκες και τις σιδηρογροθιές για να πολώσουν το κλίμα στο δικαστήριο που θα αποφαινόταν περί της νομιμότητας ή μη της απεργίας.

Πρόσωπα στα οποία έπρεπε να καταλογιστούν εγκληματικές ευθύνες διότι εξέθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πέρασαν στην αντεπίθεση εναντίον της δημοτικής αρχής μέσω τοπικών ιστολογίων και εφημερίδων με άναρθρες κραυγές και ακατάληπτα έπεα απτερόεντα.

Το γεγονός αποτελεί αποθέωση του παραλογισμού και της διάλυσης στην οποία έχουν περιπέσει οι θεσμοί.

Ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας βρίσκεται υπό ομηρία από τις παραμονές Χριστουγέννων επειδή κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να κάνουν "επαναστατική γυμναστική" κι επειδή κουράστηκαν ζήτησαν και τελικώς έλαβαν εγκεκριμένη άδεια εορτών! Αν συνέβαινε κάτι ανάλογο ακόμα και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις οποίες αντιμετωπίζουμε υπεροπτικά ως δήθεν πολιτισμένοι, οι εργαζόμενοι θα δούλευαν νυχθημερόν χωρίς πρόσθετα επιδόματα και υπερωρίες.

Στο σημερινό ευρωπαϊκό Πειραιά που θέλει να παίξει και ρόλο διαμετακομιστικού κόμβου στη Μεσόγειο, επικρατεί η λογική της παραπολιτικής θωπείας και των υπόγειων προσωπικών συμφωνιών. Στην προκειμένη περίπτωση οι «επαναστάτες» της οδού Ρετσίνα δεσμεύθηκαν πως θα καθάριζαν την πόλη σε δύο ημέρες. Είναι τόσο αναποτελεσματικοί και τόσο ακατάλληλοι που κατάφεραν να περάσουν τα Θεοφάνεια, να καθαρίσουν με το στανιό τη βιτρίνα της πόλης και να διατηρήσουν βούρκους και χωματερές στα άλλα πέντε διαμερίσματα του Πειραιά.

Πρέπει να σταματήσει άπαξ και οριστικώς αυτή η κατάσταση. Οι υπάλληλοι του δήμου είναι υπάλληλοι των δημοτών.
Είναι δικοί μας υπάλληλοι και κακώς τους αφήνουμε να νομίζουν πως έχουν εξουσία. Οι 180 χιλιάδες Πειραιώτες τούς πληρώνουμε αδρά και αδικαιολόγητα αφού είναι τόσο ακατάλληλοι να κάνουν τη δουλειά τους. Το αποτέλεσμα είναι προφανές και φαίνεται σε ολόκληρη την πόλη.
Είπαν πως απεργούν για να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα. Μα θα τους ρωτήσει κανείς όταν η κυβέρνηση πάρει τέτοια απόφαση ύστερα από υπόδειξη των Βρυξελλών;
Ή θα δεχθεί να ακούσει κανείς ανθρώπους που τολμούν να προπηλακίζουν ως όχλος ζώων διαμαρτυρόμενους δημότες όπως έγινε στο δικαστήριο του Πειραιά χωρίς να ασκηθούν διώξεις εναντίον όσων ενεπλάκησαν στο επεισόδιο;
Ή θα επιτρέψει κανείς σε συνδικαλιστή προϊστάμενο να απουσιάσει με άδεια έπειτα από πολυήμερη απεργία κι ενώ η πόλη ταλαιπωρείται από τα σκουπίδια.

Γι’ αυτό έπρεπε να έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα από την πρώτη στιγμή. Ακόμα και τώρα όμως, θα ήταν σκόπιμο να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα που έχουν καταδικάσει τον Πειραιά στη μιζέρια και τον μαρασμό, καθώς επίσης και να οδηγηθούν στον εισαγγελέα τα παραβατικά άτομα που προπηλάκισαν τον πολίτη μπροστά στα δικαστικά έδρανα.

Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν και μάλιστα αυστηρά.