Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

Νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πρώτη δόση του φόρου.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι αν η δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι διπλή (δηλαδή αν θα συμπεριλαμβάνει και τη δόση του Αυγούστου), καθώς και ο αριθμός των δόσεων.


Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να πληρωθεί από όλους τους υπόχρεους μόνο η πρώτη δόση και συνολικά οι δόσεις να ανέλθουν σε 6 (τελευταία δόση τον Φεβρουάριο).

Προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος θα πρέπει να υπολογίσει εάν θα υπάρξουν ταμειακά προβλήματα τους επόμενους μήνες στην περίπτωση που επεκταθούν οι δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που έχουν κάνει στο Ε9.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, μετά τις 26 Αυγούστου θα κατατεθεί στο τρίτο θερινό τμήματα τη Βουλής νομοθετική διάταξη, με την οποία θα διορθώνονται τα τεράστια λάθη που έγιναν στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Αμέσως μετά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στη νέα εκκαθάριση μόνο για τα προβληματικά εκκαθαριστικά σημειώματα και συγκεκριμένα γι’ αυτά τα οποία ευθύνεται η φορολογική διοίκηση. Η νέα εκκαθάριση θα οδηγεί σε μειώσεις σε σχέση με τα υπέρογκα ποσά που αρχικώς είχαν καταλογιστεί.

Το Βήμα