Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Παζάρι: Άντρο γυφτιάς και παρεμπορίου

Συνεχίζεται η απαράδεκτη και η παράνομη «εξάπλωση» του γυφταριού που παραλύει ολόκληρο τον Πειραιά κάθε Κυριακή. Αυτήν την εβδομάδα, οι παράνομοι πλανόδιοι «έφθασαν» στο λιμάνι κατά μήκος της οδού Γούναρη. Το βάρος της ευθύνης μετακυλίεται πλέον στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία υπερέβη το Ρουββίκωνα και ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Αυτή η έμμεση κυβερνητική παρέμβαση προσβάλλει το λαό του Πειραιά ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων. Με το περιεχόμενό της, η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής απαξιώνει τα στελέχη όλων των παρατάξεων. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι πλέον πασιφανές πως λειτουργούν υπόγεια κέντρα που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους ακόμα και τα στελέχη της παράταξης που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία.
Τα νέα τριτοκοσμικά φαινόμενα που αντίκρυσαν οι διερχόμενοι από το κέντρο του Πειραιά πρέπει να απασχολήσουν προσωπικώς τόσο τον Νομάρχη κ. Γ. Μίχα, όσο και τον Δήμαρχο κ. Π. Φασούλα. Αμφότεροι πρέπει να αντιδράσουν στην αυταρχική ενέργεια του Περιφερειάρχη Αττικής εις βάρος του πειραϊκού λαού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαράλαμπος Μανιάτης (δίπλα στη φωτό) φέρεται να υπέκυψε σε πιέσεις που δέχθηκε από βουλευτές (μεγάλων κομμάτων) και "επιχειρηματίες" που υποτίθεται πως εθίγησαν από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιώς.
Χωρίς να τηρήσει τα προσχήματα, ο κ. Μανιάτης υπερέβη τα εσκαμμένα. "Ως βαστάζος της σεμνής και ταπεινής κυβερνητικής πολιτικής παρενέβη και ακύρωσε την απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο Πειραιώς περί καταργήσεως του γυφταριού", λένε παράγοντες του δήμου Πειραιά.
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το γραφείο του κ. περιφερειάρχη στους τηλεφωνικούς αριθμούς 210.67.09.602 και 210.67.09.603. Η πρώτη γραμμή ήταν κατειλημμένη από τις 9.00' έως τις 12.25' ενώ η δεύτερη δεν απαντούσε έως τις 13.25', όταν μια βαριεστημένη γραμματέας ανέφερε ότι "ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής είναι απασχολημένος και δεν μπορεί να σχολιάσει την απόφαση για το παζάρι".
Πολλοί κάτοικοι του Πειραιά ζητούν από τον κ. περιφερειάρχη να μεταφέρει το παζάρι στη Χαλκίδα, την πόλη όπου ήταν δήμαρχος επί σειρά ετών, αν νομίζει ότι θίγονται οι "φτωχοί μεροκαματιάρηδες" και θέλει να τους ικανοποιήσει, ενώ την ίδια ώρα υποβαθμίζεται το πρώτο λιμάνι της χώρας και καθημερινώς κλείνουν καταστήματα!
Μερικά από τα τραγελαφικά φαινόμενα του χθεσινού γυφταριού:

1. Πολλοί από τους πλανόδιους έκαναν τις φυσικές ανάγκες τους στις εισόδους πολυκατοικιών και κτηρίων γραφείων, καθώς και στις πρασιές της πλατείας Ιπποδαμείας.

2. Η πλατεία Λουδοβίκου κατακλύστηκε από «ζητιάνους» και «ανήμπορους» που παρενοχλούσαν τους επιβάτες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

3. Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλεως διεξήχθη με σοβαρότατες δυσκολίες τα όργανα της τάξεως και της τηρήσεως των τροχονομικών κανόνων ήταν για άλλη μια φορά ανύπαρκτα. Η κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των αυτοκινήτων από τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως και Κόνωνος γινόταν με ιδιαίτερες δυσκολίες επειδή ορισμένοι παράνομοι αποφάσισαν αυθαίρετα και εκθέσουν τη σκουπιδο-πραμάτια τους πάνω στο δρόμο!

4. Τα σκουπίδια που έπρεπε να αποκομίσουν τα συνεργεία του δήμου άφησαν χωρίς υποστήριξη άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Πειραιά αφού εργάζονταν έως αργά τη νύχτα για να μαζέψουν απορρίμματα, υπολείμματα τροφών και άλλα υγιειονομικώς επικίνδυνα υλικά.

Στη διπλανή φωτογραφία διακρίνεται χαρακτηριστικό "τοπίο" στο κέντρο του Πειραιά, μετά το κυριακάτικο παζάρι. Αυτή η φωτογραφία αφιερώνεται στο εθνικό έργο που επιτελεί ο πρώην δήμαρχος Χαλκιδέων και νυν περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαρ. Μανιάτης...