Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΚ από Deutsche Bank: Πάνω από 600 δισ. αξίζει το αέριο νοτίως της Κρήτης!

Η αξία των αποθεμάτων αερίου ξεπερνούν το συνολικό χρέος της χώρας!

 
Μία εβδομάδα μετά την δημοσίευση της πρώτης της έκθεσης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και κυρίως νοτίως της Κρήτης η Deutsche Bank «ξαναχτυπά».  
 
Με νέα έκθεση που ανεβάζει στα… 600 δισ. δολάρια την αξία των κοιτασμάτων μόνο στα νότια της Κρήτης, δηλαδή σαφώς περισσότερα χρήματα από το συνολικό χρέος της χώρας!
 
Οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank αναφέρονται σε φυσικό αέριο.
Ο κύριος χρηματοπιστωτικός οίκος της Γερμανίας είχε αναφερθεί για πρώτη φορά πριν μερικές ημέρες, όταν και παρουσίασε μελέτη η οποία εκτιμούσε τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Μιλούσε για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ - ή αλλιώς ποσοστού 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας - και εξέταζε τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.
 
Στη νέα της έκθεση με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου, η Deutsche Bank, επιμένει πως ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διεθνή επιχειρηματική σκηνή το 2013, είναι το ότι στην Ελλάδα ενδέχεται να ανακαλυφθούν αποθέματα αερίου, που αξίζουν πολύ περισσότερο από το χρέος της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στη νέα έκθεσή της, τα αποθέματα έχουν ανακαλυφθεί στο γήπεδο Levantine μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Μια σειρά μελετών έχουν δείξει, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, ότι υπάρχει αέριο στην Μεσόγειο και ειδικά για τα ελληνικά αποθέματα, νότια της Κρήτης, οι εκτιμήσεις θέλουν να αξίζουν έως και 600 δισ. δολάρια.