Ύποπτα παιγνίδια κατασκοπείας με την εμπλοκή του Τούρκου πρωθυπουργού προκαλούν ερωτηματικά για τη δράση παρακρατικών ομάδων και τη στάση της ΜΙΤ
Προβληματισμό προκαλεί το νέο περιστατικό παρακολούθησης του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ και πάλι γίνεται λόγος για ανασύνταξη του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου με την εύνοια ενός προσώπου που φιλοδοξεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας.
Ο λόγος για τον εμπνευστή του μυθεύματος περί «οθωμανικής κληρονομίας» σε όλες τις γραμμές των οριζόντων που συνορεύει η γειτονική χώρα αλλά και τον συγγραφέα του «Στρατηγικού βάθους», τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας φαίνεται να αναλαμβάνει, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς να δίνει και πλήρη αναφορά στον κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Sözcü” βρέθηκε «κοριός» και στο όχημα του Τούρκου πρωθυπουργού. Λίγο καιρό πριν είχε βρεθεί παρόμοιος μηχανισμός πάνω σε άνδρα της προσωπικής φρουράς του κ. Ερντογάν που υπηρετούσε στο γραφείο της Κωνσταντινούπολης. Μόλις αποκαλύφθηκε αυτό το σκάνδαλο, αντικαταστάθηκε εν ριπή οφθαλμού ο υπεύθυνος ασφαλείας και όλοι οι φρουροί του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εκείνο το διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα και σχόλια σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που ανέφεραν διάφορες πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν των ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα, εικάζεται ότι δεν ήταν τυχαίες οι αιφνίδιες ασθένειες και μεταφορές του κ. Ερντογάν σε νοσοκομεία, όπως και η σεναριολογία για το πολιτικό μέλλον από «θεσμικά» ΜΜΕ τα οποία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις με πρόσωπα του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου.
Οι ενδείξεις περί πιθανής δηλητηριάσεως του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ ήρθαν μάλιστα να δώσουν βάση στις υποψίες προσώπων που θα επιθυμούσαν πραγματικό εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό στη γειτονική χώρα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πολλά από τα στελέχη δίπλα στον κ. Ερντογάν πιθανώς να σχεδιάζουν την πρόωρη ή την αιφνίδια αποχώρησή του από το προσκήνιο.
Υπάρχουν βεβαίως κι άλλοι που δίνουν μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση. Θέτουν ερωτήματα που θα απασχολήσουν.
Θέματα εθνικής ασφαλείας
Στην Τουρκία υπάρχει εμμονή σε δύο θέματα. Το πρώτο αφορά στη διαμελιστική δράση ορισμένων ομάδων και το δεύτερο στην Εθνική Ασφάλεια. Όσον αφορά στην ασφάλεια, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν να μην έχει εγκατασταθεί συσκευή παρεμβολής «κοριών» μέσα στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο; Εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής ξένων υπηρεσιών, ειδικά τώρα που διακατέχει έντονη καχυποψία τις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με το Ισραήλ. Στρατιωτικές αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι αν υπήρχε τέτοια συσκευή εντοπισμού στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και δεν εντοπίσθηκε ο «κοριός», τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά.
Σε τρίτο επίπεδο, διπλωματικοί αναλυτές ξανανοίγουν το κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο «Κράτος Συμμορία» και αναφέρεται στην εμπλοκή πολιτικών, παρακρατικών και στελεχών της ΜΙΤ, όπως φάνηκε στην υπόθεση Σουσουρλούκ. Ποιος εγγυάται ότι όλη η ιστορία δεν αποτελεί επιχείρηση της ΜΙΤ ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, σε πρόσωπα που βρέθηκαν στο περιβάλλον του κι ενοχλούν, σε στρατηγούς αλλά και σε εκσυγχρονιστές που θέλουν την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη κι όχι παρατηρητή των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Χρειάζεται να πούμε ότι η δίκη για την (επίσης σκοτεινή) υπόθεση «Εργενεκόν» βρίσκεται στην κρισιμότερη στιγμή της. Πάλι στρατηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί σε αποστρατεία κάθονται στο σκαμνί των κατηγορουμένων, απειλούμενοι με ποινές φυλάκισης όχι σε «καταστήματα» όπως αυτό στην Καλόλιμνο (Ίμραλι) όπου κρατείται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Το σίγουρο είναι ότι είναι όλοι οι σχολιαστές και οι πολιτικοί παρατηρητές των τουρκικών ΜΜΕ σκιαγραφούν τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ως τον μόνο που μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει αφού θεωρείται ως ο συντονιστής της πρωθυπουργικής καμαρίλας και ο σύνδεσμος με το παλιό κατεστημένο. Κάποιοι λένε μάλιστα δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ο κ. Νταβούτογλου ως ο εγγυητής της ενότητας στην τουρκική κοινωνία.
Νταβούτογλου και Φιντάν
Την απάντηση θα μπορούσε να δώσει ένα πρόσωπο μόνο: ο στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν, ο κ. Χακάν Φιντάν, ως προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών. Ο κ. Φιντάν γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει με τους στρατηγούς και τους παλαιούς διπλωμάτες, οι οποίοι φαίνεται να εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τον κ. Νταβούτογλου συγκριτικώς με τον κ. Ερντογάν.
Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος μπορεί να εκτιμήσει πολύ περισσότερο τη λειτουργία ενός συστήματος ραδιογωνιομέτρησης DFINT-3A2 για την υποκλοπή επικοινωνιών από ελληνικές στρατιωτικές μονάδες στη Θράκη και στο Αιγαίο, παρά τη σταθερότητα στην περιοχή. Όπως άλλωστε ο κ. Νταβούτογλου είχε δείξει ενδιαφέρον σε υποθέσεις όπως οι υποκλοπές και το σχέδιο δολοφονίας που είχε στηθεί το 2008 εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με την εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών. Σε όλα υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος…