Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το μοναχικό μονότερμα Ευ. Βενιζέλου - κυβέρνησης

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
 
Απαισιόδοξο ποίημα της Κατερίνας Γώγου θυμίζει καθημερινότητα της κυβέρνησης. Τη «Μοναξιά» θυμίζει. Πριν από δυο χρόνια, ο λαός τής δάνεισε αλήθεια και μας πληρώνει με ψέμα.
 
Δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι από τη μια πλευρά δόθηκε η υπόσχεση πως λεφτά υπάρχουν ενώ από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει διασυρθεί απαράδεκτα και επιπόλαια. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ζούμε την «Κόλαση» του Δάντη στη σύγχρονη πολιτική εκδοχή της.
 
Δεν εξηγούνται διαφορετικά τα γεγονότα. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες με την άγουρη ελπίδα να δει τους ανθρώπους που τον καταλαβαίνουν και τους καταλαβαίνει καλύτερα, σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες. Τελικά γύρισε κακήν κακώς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πήγε στην Πολωνία για μαλλί και γύρισε «κουρεμένος» από τον Γερμανό μπαρμπέρη κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Μόνο ο έτερος των αντιπροέδρων ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είχε την ευκαιρία να πάει στην Ουγγαρία, να επιστρέψει και να μην σημειωθεί κάποιο παραλειπόμενο.
 
Πέρα από την πλάκα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Κι έγιναν πιο δύσκολα από την εμμονή ορισμένων σ’ αυτήν την κυβέρνηση να θεωρούν ότι είναι πρίγκηπες και πως μπορούν να παίξουν το ρόλο του εθνοσωτήρα.
 
Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν τίποτε ουσιώδες. Θέλετε να τα φορτώσουμε όλα στον κ. Κώστα Καραμανλή; Εντάξει! Εκείνος φταίει. Είναι υπόλογος διότι δεν προχώρησε από τότε στην επανίδρυση του κράτους. Δεν ευθύνεται όμως για τα κακώς κείμενα που σημειώθηκαν και τις στρεβλές νοοτροπίες που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία από τη δεκαετία του ’80.
 
Δεν χρειάζεται φυσικά να ψέξουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, για όσα δεν μπόρεσε να προγραμματίσει, να εκτελέσει και να παρουσιάσει η κυβέρνηση ύστερα από τους χαμένους παραδείσους που υποσχέθηκαν κάποιοι, οι οποίοι έδιναν ραντεβού ακόμα και στις κάλτσες!
 
Η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Όσο αχώνευτο κι αν είναι το τρίο της γερμανικής πολιτικής ελίτ -η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο «Κουγκ Φου» της αντικαγκελαρίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ και ο μπαρμπέρης των ελπίδων και των ονείρων μας κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε- λέει την αλήθεια για όσα δεν έκανε η κυβέρνηση:
 
1. Δεν φρόντισαν να νοικοκυρέψουν το Δημόσιο για να μην απογοητεύσουν μερίδα ψηφοφόρων και συνδικαλιστών.

2. Δεν εκσυγχρόνισαν τη χώρα παρότι «εξαφανίστηκαν» τόσα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

3. Δεν μετέβαλαν τη Δημόσια Διοίκηση σε έναν ευέλικτο και σύγχρονο μηχανισμό άσκησης πολιτικής. Φθάσαμε στο σημείο να πληρώνονται κλητήρες και θυρωροί με μισθούς διευθυντών χάρη σε επιδόματα, υπερωρίες και ψευτιές.
 
Αυτά περιμέναμε να πει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία επιβεβαίωσε και τις διαρροές από τις κυβερνητικές πηγές που ανέφεραν ότι θα εσυγκαλείτο μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου του κ. Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.
 
Η δυσφορία του αντιπροέδρου για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δεν ήταν για όσα έχουν πει εμπιστευτικά. Απλώς ο κ. Σαμαράς κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο σαραντάλεπτος μονόλογος του κ. Βενιζέλου εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και των δημοσιογράφων ήταν άλλη μια υπεκφυγή. Τι δεν είπε ο αντιπρόεδρος; Ιδού:
 
1. Το παιγνίδι έχει εστιαστεί στην απαίτηση της τρόικας να απολυθούν 120 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και να εξοικονομηθούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί έως το 2015. Όπως μας λένε όμως στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μια τέτοια ενέργεια θα σημάνει και το τέλος του ΠΑΣΟΚ, όπως το γνωρίζουμε και στην τωρινή τρίτη εκδοχή του.
 
2. Εντός της εβδομάδας πρέπει να ανακοινωθεί η υπαγωγή 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
 
3. Άμεση περικοπή συντάξεων σε ταμεία συνταξιούχων προνομιακών ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Ακούγεται χωρίς να επιβεβαιώνεται κιόλας ότι το αντεπιχείρημα ορισμένων «φωστήρων» της κυβέρνησης είναι να επαναλάβουν το έγκλημα του 1982 και να βάλουν χέρι και πάλι στο αμαρτωλό ΝΑΤ και να περικόψουν μισθούς από τους απόμαχους του Εμπορικού Ναυτικού. Ποιοι; Εκείνοι που δεν τολμούν να ταξιδέψουν από το Πέραμα μέχρι τα Παλούκια χωρίς οδιοιπορικά, υπερωρίες και ναύλα από το Δημόσιο!
 
Η τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να καθορίσει το πλαίσιο των αποφάσεων και των κακών μαντάτων που θα ανακοινώσει στη συνέχεια.
 
Σ’ αυτούς τους παραλογισμούς πρόλαβε ο κ. Αντώνης Σαμαράς να ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνεται ηθικός αυτουργός στο όνομα μιας πρόσκαιρης συγκυβέρνησης. Η «Μοναξιά» της Κατερίνας Γώγου γίνεται «μοναξιά» για μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα που μιλούσαν για την ισχυρή Ελλάδα ή τη δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Αποδείξτε το κύριοι! Πάρτε το πολιτικό κόστος.

Παραδεχθείτε ότι μας οδηγείτε στην εσωτερική υποτίμηση, η οποία δεν θα μας βγάλει από την ευρωζώνη αλλά θα αναγκάσει το λαό να ζήσει σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Πείτε την αλήθεια και αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Δεν φταίνε μόνο οι «αποδιοπομπαίοι», οι «αμαρτωλοί» και οι «μοιραίοι». Λίγο φιλότιμο δεν βλάπτει.