Θεματικό σήμα της ΕΤ1
Ιστολόγιο άποψης για να μη σε πιάνουν αδιάβαστο! Επιλογές από τον Χ.Κ. Λαζαρόπουλο:
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007
Η ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Δημοσιογράφου

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007
ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού, αντιστράτηγου ε.α.
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Μία κρίση σ’ ένα μεγάλο κομματικό σχηματισμό δεν αφορά μόνο το κόμμα αλλά όλη την Ελλάδα.
Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός κόμματος αλλά ασχολούμαι με την πολιτική από μικρό παιδί. Πιστεύω ότι έχω την άνεση να μοιραστώ μαζί σας -και σαν μια προσφορά και προβληματισμό για συζήτηση τις σκέψεις μου.
Από το 1981 ως και το 1996 ψήφιζα πάντοτε το ΠΑΣΟΚ διότι πίστευα (σ.σ. αυτός ήταν ο κυρίαρχος λόγος) ότι είχε καλλίτερη πολιτική στα μεγάλα μας εθνικά θέματα. Παράλληλα, η νίκη του 1981 σημαδεύτηκε από πολλές κοινωνικές ανατροπές που έδιναν την εντύπωση μιας προοπτικής σοσιαλισμού μέσα στα ασφυκτικό πλαίσιο ενός άναρχα δομημένου αστικού κράτους.
Θα αναφέρω μερικά θετικά, όπως εγώ τα εισέπραξα:
1. Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Σημειώνω ότι το 1985, αμέσως μετά τις εκλογές της 2ας Ιουνίου, ο Μάνος Χατζιδάκις είχε γράψει στο περίφημο περιοδικό του, το «Τέταρτο», ότι «και μόνον ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. Κωσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ανατρέψει τον νόμο ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Αντίσταση, ήταν σημαντική αφορμή για να χάσει τις εκλογές».
2. Η περίφημη πολιτική του Α. Γ. Παπανδρέου με του αστερίσκους στις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ (για τις οποίες εισέπραξε πολλές φορές ειρωνικά σχόλια) με την επισήμανση ότι αφού το ΝΑΤΟ δεν μας προστατεύει από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, τότε και η Ελλάδα δεν μπορεί να τάσσεται πλήρως με τα ανακοινωθέντα του.
3. Η θετική εξωτερική πολιτική με εκφραστή τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στα Βαλκάνια, ήταν επίσης σημαντική. Ο Α. Γ. Παπανδρέου επειδή δεν ήταν μικρόψυχος είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει τη θετική εξωτερική πο

Οι παρεμβάσεις του Παπανδρέου στη διεθνή σκηνή με τα ανοίγματά του στη Σοβιετική Μόσχα, τον Γιαρουζέλσκι και η θέση του -που μας σόκαρε όλους τότε αλλά ήταν απόλυτα ορθή- στο θέμα της κατάρριψης του κατασκοπευτικού αμερικανικού επιβατικού Μπόινγκ, από τους Σοβιετικούς, η υποδοχή του Γιασέρ Αραφάτ στον Πειραιά, όταν όλος ο κόσμος τον έλεγε τρομοκράτη, είναι μερικά από τα θέματα που μας έκαναν περήφανους για τη μικρή μας Ελλάδα. Ενθυμούμαι ότι όταν το 1992 επισκέφθηκα την Παλαιστίνη, στο γεύμα που μας έκανε ο τότε Πρόξενος της Ελλάδος στο Ισραήλ, ρώτησα πώς είδαν οι Παλαιστίνιοι την αναγνώριση του Ισραήλ από τον τότε πρωθυπουργό Κων. Μητσοτάκη. Ο τότε Πρόξενος απάντησε: «Οι Παλαιστίνιοι θυμούνται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υποδέχτηκε και ασπάστηκε τον Γιασέρ Αραφάτ στον Πειραιά, όταν κανείς δεν τον ήθελε. Συνεπώς, λένε, ό,τι κάνει η Ελλαδα , το κάνει για το δικό μας καλό»!
4. Το πείραμα για την ανατροπή του αθλίου συστήματος υγείας προ της δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και η προσπάθεια εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων αποτέλεσαν ελπίδα για τις πλατιές μάζες.
5. Οι νικηφόρες μάχες που είχε δώσει μέσα στην Ευρώπη για τα Μεσογειακά Προγράμματα τα οποία συνδύασε με την εισδοχή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η παρέμβαση στην Ελούντα για τη συνάντηση των Κανταφι και Μιττεράν, η επιτυχής επίλυση της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Μάρτη του 1987 αποτελούν γεγονότα που φέρουν την πολιτική υπογραφή του Ανδρέα και θεωρούνται σήμερα ως παραμυθένιες στιγμές εθνικής ανάτασης.
Για όσα ανέφερα, σίγουρα θα υπάρχουν πρόσωπα που θα διαφωνούν. Εγώ όμως έτσι τα εισέπραττα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο Πρωθυπουργός που έκανε και τους πολιτικούς του αντιπάλους σκεπτικούς και εμάς, υπερήφανους σαν Έλληνες. Αναγκαστικά, ομολογώ πως κλείναμε τα μάτια καίτοι μουρμουρίζοντας σε αρνητικές πολιτικές..
Μερικές απ’ αυτές ήταν το θέμα του μονοτονικού, η ουσιαστικής κατάργηση της ιεραρχίας στο Δημόσιο, η λυσσώδης εισβολή εσμού πρασινοφρουρών σε όλους τους τομείς, τα μποζουκογλέντια ανεγκεφάλων πασόκων (σ.σ. γεγονός που προκάλεσε τον Γιώργο Κατσιφάρα να πει το καταπληκτικο ότι "Χωρίς τον Αντρέα δεν θα μας γνώριζε ο θυρωρός της πολυκατοικίας"] και ο νεοπλουτισμός και μικροαστικοποίηση μεγάλης μερίδας ανοήτων.
Όταν το Δεκέμβριο του 1984 υπηρετούσα στο Καρλόβασι της Σάμου, έγινε πανελλαδική νομαρχιακή συγκέντρωση και είχαμε αναλάβει πολλούς τομείς ασφάλειας των μελών της Κυβέρνησης, βρέθηκα με τον ταξίαρχο διοικητή Σάμου, Παναγ. Τσεκούρη, πολύ διακριτικά στην άφιξη του Πρωθυπουργού και στη συγκέντρωση για γεύμα. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας Παπανδρέου, σηκώθηκε με τα μέλη της Κυβέρνησης να χορέψει καλαματιανό, ακριβώς μπροστά μου ένας πολίτης κάθισε στη θέση που προοριζόταν για τον τότε υπουργό Κουλουμπη. Ο άνθρωπος αυτός μάλιστα, κάθισα πάνω στο παλτό του υπουργού!.
Έσπευσα διακριτικα (σ.σ. δεν φορούσα τη στολή) και του είπα: «Χριστιανέ μου, πού κάθεσαι; Στη θέση και στο παλτό ενός Υπουργού;». Ο άνθρωπος αυτός απάντησε: «Καλά δεν έχεις πάρει είδηση ότι ο Λαός είναι στην εξουσία;». Παραδέχομαι ότι γύρισα στον ταξίαρχο και ανέφερα ότι θα άφηνα τον υποδιοικητή στη θέση μου, υπεύθυνο για την ασφάλεια κι έφυγα διότι με έπιασε ναυτία.
Το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά, ήταν η μεγαλύτερη προβοκάτσια σε βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου κι έφερε το τέλος στις ελπίδες μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πολύ κακή πολιτική και με σκληρή επαναφορά κομματικού δεξιού κράτους επανέφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1993 και οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν αλλά ήταν πλέον σκιά του εαυτού του και το κομματικό παρασκήνιο των δελφίνων βυσσοδομούσε και ετοίμαζε όχι απλά τη διαδοχή αλλά και την αλλαγή της υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής σε πλήρη υποτέλεια.
Τελευταίες προσφορές του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η πολιτική των Κρανιδιώτη και Πάγκαλου για τη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου και η ενδυνάμωση της αποτρεπτικης δυναμης Κυπρου, εγκρίνοντας πρόταση του Γεράσιμου Αρσένη.
Η άνοδος του Σημίτη σηματοδοτεί την πλήρη ανατροπή της παραδοσιακής κοινωνικής και πατριωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα ασχοληθώ με τα σκάνδαλα, όπως αυτό του Χρηματιστηρίου, της ανάθεσης έργων και πολλά άλλα σημαντικά. Η στροφή του Σημίτη στην εκτέλεση εντολών από διάφορους εξωγενείς πάτρωνες, αλλά και η υποτέλεια προς την πέραν του Ατλαντικού δύναμη, ως πολιτικής συμφερόντων της Ελλάδας ήταν εκτός από υποτελής και ανόητος, Οι άνθρωποι δεν καταδέχτηκαν κάν να διαβάσουν το Θουκυδίδη...
Οι κυβερνήσεις

Από εκεί και πέρα τι έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου για να πείσει έκτοτε τις σοσιαλιστικές μάζες που αποτέλεσαν την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ; ΜΟΝΟ ΣΦΑΛΜΑΤΑ! Η απαράδεκτη στήριξη στο απαράδεκτο σχέδιο Αννάν, ένας θολός κοσμοπολιτισμός και η στήριξη στο κουρελούργημα της Στ’ Δημοτικού ήταν τα κυριότερα. Η αποθέωση όμως της ανοησίας ήταν η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς την 16η Σεπτεμβρίου.
Κολακεύομαι να πιστεύω ότι κάτι αντιλαμβάνομαι από την πολιτική. Όλο αυτό το διάστημα δεν ακούσαμε και δεν πληροφορηθήκαμε μια πολιτική τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου που θα μας δημιουργούσε αισθήματα αισιοδοξίας.
Την Παρασκευή 14η Σεπτέμβρη 2007, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Χαριλάου Τρικούπη για να ανακοινώσει το οργανόγραμμα της «νέας κυβέρνησης» που ήθελε να συγκροτήσει. Ο Γιώργος ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει ένα πολυεπίπεδο (σ.σ. κάπως έτσι το είπε σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των πολιτικών συντακτών) όργανο που θα αποτελείται από ειδικούς, πανεπιστημιακούς και άλλους και ομογενείς, που θα χαράξει τη στρατηγική για τα διεθνή θέματα, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας…
Με κυρίευσε κρύος ιδρώτας, Τόση αφέλεια και τόση επιπολαιότητα; Μετά αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει τέτοιο μένος εις βάρος του Γιώργου;
ΤΟ νέο ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από τα εξής μέλη:
Πρωθυπουργός: Κώστας Καραμανλής
Υπουργός Εσωτερικών: Προκόπης Παυλόπουλος
Υφυπουργοί: Νάκος Χρήστος Ζώης, Παναγιώτης Χηνοφώτης,
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Γεώργιος Αλογοσκούφης
Υφυπουργοί: Αντώνης Μπέζας, Γιάννης Παπαθανασίου, Νικόλαος Λέγκας
Υπουργός Εξωτερικών: Ντόρα Μπακογιάννη
Υφυπουργός: Ιωάννης Βαληνάκης, Πέτρος Δούκας, Θεόδωρος Κασσίμης
Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Υφυπουργοί: Κωνσταντίνος Τασούλας, Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Ανάπτυξης: Χρήστος Φώλιας
Υφυπουργοί: Σταύρος Καλαφάτης, Γεώργιος Βλάχος
Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: Γεώργιος Σουφλιάς
Υφυπουργοί: Σταύρος Καλογιάννης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος
Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: Ευριπίδης Στυλιανίδης
Υφυπουργοί: Ανδρέας Λυκουρέντζος, Σπυρίδων Ταλιαδούρος
Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Βασίλειος Μαγγίνας
Υφυπουργός: Σοφία Καλατζάκου
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Δημήτριος Αβραμόπουλος
Υφυπουργοί: Γεώργιος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αλέξανδρος Κοντός
Υφυπουργός: Κώστας Κιλτίδης
Υπουργός Δικαιοσύνης: Σωτήρης Χατζηγάκης
Υπουργός Πολιτισμού: Μιχάλης Λιάπης
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ιωαννίδης
Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών: Κωνσταντίνος Χατζηδάκης
Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής: Γιώργος Βουλγαράκης
Υφυπουργός: Πάνος Καμμένος
Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης: Άρης Σπηλιωτόπουλος
Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Μαργαρίτης Τζίμας
Υπουργός Επικρατείας: Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με αρμοδιότητες σε θέματα επικοινωνίας της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο τέως υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας προτείνεται από τη ΝΔ για τη θέση του πρόεδρου της Βουλής.
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Έδρες: 2
01. Μιχαλολιάκος Βασίλειος του Ιωάννου 14.455
02. Μελάς Παναγιώτης του Ιωάννου 10.440
03. Καλός Γεώργιος του Βασιλείου 10.082
04. Σαββόπουλος Γεώργιος του Ευαγγέλου 6.263
05. Φραγκούλη Ιωάννα (Τζοβάννα) του Θεοδώρου 3.923
06. Μανωλάκος Κυριάκος του Όθωνος 3.446
07. Τζούμας Σωτήριος του Μιχαήλ 3.115
08. Γιαννακάκου Ευαγγελία του Παναγιώτου 2.697
ΠΑΣΟΚ Έδρα: 1
01. Σημίτης Κωνσταντίνος του Γεωργίου 45.864
02. Μπεντενιώτης Εμμανουήλ (Μανώλης) του Αναργύρου 9.185
03. Καρύδης Δημήτριος του Μιχαήλ 7.743
04. Ντεντιδάκη Έλλη του Αντωνίου 7.313
05. Φον-Ρουφφίν Βασιλική (Βίκυ Λέανδρος) του Λεάνδρου 5.489
06. Κατσικάρης Δημήτριος του Κωνσταντίνου 4.026
07. Μπενέτος Γεώργιος του Κωνσταντίνου 3.029
08. Αγγελής Χρήστος του Γεωργίου 1.905
ΚΚΕ Έδρα: 1
01. Παντελάκη Ελπίδα του Αντωνίου 4.138
02. Μανωλάκου Διαμάντω του Εμμανουήλ 2.310
03. Τζατζάνης Κωνσταντίνος του Σπυρίδωνος 1.202
04. Τσιμπόγλου Σάββας του Λεοντίου 940
05. Μοφόρης Γρηγόριος του Σταύρου 802
06. Ράμφου-Ρεΐση Μαργαρίτα του Φραγκίσκου 715
07. Τζέρμπου Αλεξάνδρα του Πέτρου 678
08. Ξουράφης Νικόλαος του Δημητρίου 673
ΣΥ.ΡΙΖ.Α Έδρα: 1
01. Δρίτσας Θεόδωρος του Παναγιώτου 3.108
02. Σταματάκη Ελένη του Παναγιώτου 1.352
03. Καλή Αθηνά του Γεωργίου 1.162
04. Αράπης Ιωάννης του Αναστασίου 604
05. Μανουσάκης Γρηγόριος του Ιωάννου 493
06. Φωτόπουλος Κωνσταντίνος του Ιωάννου 397
07. Ντούνιας Γεώργιος του Χρήστου 382
08. Μοίρας Ιωσήφ του Θεοδοσίου 198
ΛΑ.Ο.Σ. Έδρα: 1
01. Αποστολάτος Βαΐτσης (Βάης) του Σπυρίδωνος 1.271
02. Χαρίτος Χρήστος του Ευαγγέλου 1.007
03. Ασπρογέρακας Δημήτριος του Σπυραντωνίου 868
04. Γκιώνη Σταματίνα του Αθανασίου 718
05. Βασιλάτος Αντώνιος του Νικολάου 645
06. Κόκκαλης Σαράντης του Σπυρίδωνος 565
07. Κατραπά Δήμητρα του Παναγιώτου 506
08. Στεφανίδης Παντελής του Κωνσταντίνου 389
ΑΥΡΙΟ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι ίδιες πηγές παρουσιάζουν ως αμετακίνητους στις θέσεις τους φέρονται τους κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Προκόπη Παυλόπουλο. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η φημολογία ότι ο πρωθυπουργός θα προτείνει στον κ. Δημήτρη Σιούφα να αναλάβει την προεδρία του κοινοβουλίου.

Στις άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Καραμανλής λέγεται πως θα είναι και οι συγχωνεύσεις υπουργείων.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Ταυτοχρόνως, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την επιθυμία να διεκδικήσει την προεδρία. «Είμαι παρών, το οφείλω στην παράταξη και στον τόπο» σημείωσε και κάλεσε το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ να μετάσχει στη μιζική ανανέωση του κόμματος.

Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, αυτή επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.
Ήδη την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει γνωστοποιήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κερδίζοντας άμεσα τη στήριξη κορυφαίων στελεχών του Κινήματος, όπως ο Γιώργος Λιάνης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, και ο -πρόσφατα αποπεφθείς- Κίμων Κουλούρης, ενώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τη βάση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.
ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ώρα Ενημέρωσης: 17/09/2007 (Πρωϊνές ώρες)
Ενσωματωμένα Τμήματα: 403, ποσοστό: 99%.
Εγγεγραμμένοι: 211.645
Ψηφίσαντες: 145.008
Έγκυρα: 140.872
Άκυρα: 3.177
Λευκά: 959
Συμμετοχή: 69%
Νέα Δημοκρατία 59.653 42,35 8 2
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ) 45.864 32,56 8 1
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) 12.604 8,95 8 1
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) 9.523 6,76 8 1
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ) 7.387 5,24 8 1
Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι 604 0,43 4 0
Φως. Αλήθεια. Δικαιοσύνη 0 0,00 0 0
Κόμμα Φιλελευθέρων 112 0,08 2 0
Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) 50 0,04 1 0
ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ) 43 0,03 1 0
Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕ.Ρ.Α.) 200 0,14 8 0
Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδης (μαρξιστικό - λενινιστικό) (ΚΚΕ (μ-λ) 452 0,32 3 0
Ενωση Κεντρώων 677 0,48 6 0
Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.) 0 0,00 0 0
Φιλελεύθερη Συμμαχία 225 0,16 4 0
Δημοκρατική Παγκόσμιος Ελλάς 0 0,00 0 0
Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α) 291 0,21 5 0
Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μ-Λ ΚΚΕ) 191 0,14 2 0
Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία 0 0,00 0 0
Δημοκρατική Αναγέννηση 1.159 0,82 3 0
Ανεξάρτητοι / Μεμονωμένοι 112 0,08 1 0
Ο Γεραμάνης του λαϊκού
Το υλικό το επιμελήθηκε ο συνάδελφος Βασίλης Λουμπρίνης που γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Ηταν ένα μεγάλο παιδί, ψυχούλα, ανοιχτοχέρης... Ο, τι έκανε, το έκανε με αγάπη, το ένιωθε, το ζούσε». Στον πρόλογό του ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλάει για τη γεμάτη δυσκολίες και αγώνες διαδρομή ενός ακούραστου χωριατόπαιδου που έγινε ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος, λάτρεψε το λαϊκό τραγούδι κι έκανε εκατοντάδες ραδιοφωνικές εκπομπές γι' αυτό.
«Ηταν μια καθαρή, λεβέντικη ψυχή... Δεν είχε ούτε έναν εχθρό».Στην πρώτη ενότητα του βιβλίου ο Πάνος Γεραμάνης, γλαφυρός και άμεσος, μιλάει μεταξύ άλλων:*Για το μπουζούκι: «Ο ήχος της ψυχής μας. Και της ζωής μας. Στις χαρές και τις πίκρες. Οι χορδές του αγγίζουν τις δικές μας ευαίσθητες χορδές. Κυρίως των απλών ανθρώπων. Μπουζούκι. Ενα όργανο με ηλικία ενός αιώνα».
Και κάνει μια ιστορική αναδρομή. από τις πρώτες ηχογραφήσεις του 1910 με τον Μανώλη Καραπιπέρη, περνάει στον Μάρκο Βαμβακάρη που πέρασε τον ήχο του μπουζουκιού στο βινίλιο το 1930 για να φτάσει στις δόξες που γνώρισε διεθνώς με τον Χατζιδάκι («Τα παιδιά του Πειραιά») και τον Θεοδωράκη («Ζορμπάς»).
*Για το «στρατηγείο» του ρεμπέτικου: Ητοι ένα στενόμακρο μαγαζάκι στην οδό Ιωνος στην Ομόνοια, το μπαρ του Μάριου Δαλέζιου όπου σύχναζαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, στιχουργοί και συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού.
*Για τα γλεντζέδικα κέντρα της εποχής του '50 και του '60. Μια ξενάγηση στα μαγαζιά αυτά που συγκέντρωναν όλες τις φίρμες του λαϊκού τραγουδιού. Μερικά απ' αυτά ήταν: ο «Τζίμης ο Χονδρός» στην Αχαρνών, η «Τριάνα» του Χειλά στη Συγγρού, το «Πίγκαλς» στην Πατησίων, ο «Καλαματιανός» στις Τζιτζιφιές, ο «Βλάχος» στο Αιγάλεω, ο «Περιβόλας» στην Κοκκινιά κ.ά.
*Για τις πρώτες λαϊκές τραγουδίστριες που έκαναν την επανάστασή τους σπάζοντας την παράδοση να μένουν καθηλωμένες στις καρέκλες του πάλκου. Και τραγούδησαν... όρθιες.
Ήτοι η Μαρίκα Νίνου, η Λίτσα Χαρμαντά, η Καίτη Γκρέυ, η Ζωή Νάχη.«Πορτρέτα»Στη δεύτερη ενότητα ο Πάνος Γεραμάνης φτιάχνει περιεκτικά «πορτρέτα» δημιουργών και ερμηνευτών που γνώρισε από κοντά. Και ποιοι δεν είναι σ' αυτά. Συνθέτες όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Θόδωρος Δερβενιώτης, Ακης Πάνου, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Κώστας Χατζής κ.ά. Τραγουδιστές όπως οι Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Αννα Χρυσάφη, Πέτρος Αναγνωστάκης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Πάνος Γαβαλάς, Στράτος Διονυσίου, Καίτη Γκρέυ, Σωτηρία Μπέλλου, Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου, Βαγγέλης Περπινιάδης, Μαριάννα Χατζοπούλου κ.ά. Δεξιοτέχνες του μπουζουκιού όπως οι Λάκης Καρνέζης, Κώστας Παπαδόπουλος, Γιάννης Σταματίου, Ιορδάνης Τσομίδης κ.ά.
Το βιβλίο, χρήσιμο όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και τους απλούς αναγνώστες και φίλους του λαϊκού τραγουδιού, διανθίζεται από αρκετές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τους δημιουργούς, τους ερμηνευτές αλλά και τον αξέχαστο Πάνο Γεραμάνη.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πρόκειται για την Παλιά Κοκκινιά, την οποία εγκατέλειψαν θεοί και διάολοι ενώ οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες την καταδίκασαν σε υποβάθμιση, παρακμή και τσιμεντοποίηση.
Σε αυτό το ιστολόγιο δεν πρόκειται να φιλοξενηθούν μόνο τοπικά και τοπικιστικά θέματα. Ο προσανατολισμός μας είναι πολιτικός και πολιτισμικός. Εδώ δεν χωρούν απόψεις που διακρίνονται από φόβους, πάθη και φανατισμούς.
Συγγενικές συνδέσεις είναι οι:
1) clubs.pathfinder.gr/palia_kokkinia/403310
2) www.pelatis.blogspot.com/
Σήμα κατατεθέν μας ο μικρός Πειραιάς από χαλκογραφία των τελών του 19ου αιώνα.