Σε ποιο μέλος της κυβέρνησης έκανε υποδείξεις κουνώντας το δάχτυλο ο "βαρύς" κ. Τόμσεν
Πυρ και μανία εμφανίζεται ο εσχάτως πολύ νευρικός επικεφαλής της τρόικας κ. Πωλ Τόμσεν, ο οποίος πληροφορείται πως γίνονται συζητήσεις και ασκούνται πιέσεις ώστε να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν θέλει ούτε να ακούει.
Έτσι λοιπόν φτάνει στο σημείο να κάνει υποδείξεις, να κουνά το δάχτυλο και να επιπλήττει όποιον βρίσκεται μπροστά του. «Τα νεύρα του έχουν γίνει κλωστές» λένε στην κυβέρνηση και επιβεβαιώνουν το θερμό διάλογο που είχε με την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Σοφία Βούλτεψη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διαμήνυσε στους αξιωματούχους της τρόικας, και ειδικά στον κ. Πωλ Τόμσεν, την προηγούμενη Τρίτη το πρωί ότι «πρέπει η επόμενη επίσκεψή σας να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες. Εμείς 8α είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως ότου έρθετε».
«Η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί προτού έρθουν οι τροϊκανοί και όχι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους.... Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να μείνουν πάλι στην Ελλάδα για τρεις και τέσσερις μήνες», εξηγεί ο υπουργός μιλώντας σε εφημερίδα.
Ενδεικτικό της πρόθεσης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να μην διαπραγματευτεί τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας με την τρόικα είναι και το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα δεν συνάντησε τους κυρίους Πωλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ντέκλας Κοστέλο, κάτι που δημιούργησε έντονο εκνευρισμό ειδικά στον Δανό εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τους κυρίους Γκίκα Χαρδούβελη, Χρήστο Σταϊκούρα, Σταύρο Παπασταύρου και την κ. Σοφία Βούλτεψη εντελώς απρόκλητα είπε: «Να πείτε στους υπουργούς σας να μη λένε βλακείες», εννοώντας προφανώς τα διάφορα σενάρια που έχουν αφήσει να διαρρεύσουν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις.
Αν και οι Έλληνες υπουργοί και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αιφνιδιάστηκαν, εντούτοις ο κ. Παπασταύρου του απάντησε ευθέως: «Εμείς δεν λέμε βλακείες, εσείς τις λέτε», παραπέμποντας προφανώς σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τόμσεν σε διεθνή πρακτορεία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 20 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν χρειάστηκαν πάνω από 9 δισ. Τότε μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μείζον θέμα σε πολιτικό επίπεδο.