Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ανασχηματισμός: Ο «επικριτικός» κ. Χαρδούβελης


​​
Όταν στο παρελθόν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης έλεγε ότι «η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί» και προέβλεπε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2011!  

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα λεγόμενα και στις αναφορές του κ. Γκίκα Χαρδούβελη προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καθηγητή, οικονομολόγο που επέλεξε ο πρωθυπουργός για νέο «τσάρο» της οικονομίας. Εδώ μάλιστα δένει η λαϊκή ρήση: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις»
Ιδιαίτερα επικριτικός στην οικονομική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές "κατακεραυνώνει" για την βαθιά ύφεση, την τεράστια ανεργία, αλλά και τη φορολογική πολιτική. Δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο στην τακτική του αρθρογραφία σε εφημερίδες, όσο και στο οικονομικό δελτίο της Eurobank, (στην οποία είναι οικονομικός σύμβουλος με τις γνώσεις του ως καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά) αναφέρεται στα "κακώς" κείμενα.
Διαβάζοντάς τα λοιπόν, το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι "διαφωνίες" του κ. Χαρδούβελη θα σημάνουν και αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς αν ένας άνθρωπος των τραπεζών - σαν τον ίδιο - μιλά για φορολογική "επιδρομή", δεν θα πρέπει να ελαφρύνει τον κόσμο από τους εξαντλητικούς φόρους, δίνοντας μια απάντηση στον προκάτοχό του στα περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων;
Ο κ. Χαρδούβελης στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012, λίγους μήνες μετά τη λήξη της θητείας του δίπλα στον Λουκά Παπαδήμου, είχε πει σε συνέδριο στην Αθήνα:

«Εδώ που φτάσαμε πρέπει να προσέξουμε πώς δεν θα επαναστατήσει ο κόσμος. (...) Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει πάει πίσω στη δεκαετία του 1980 και το ζητούμενο είναι να μη φτάσει στη δεκαετία του 1950».
Την ίδια μέρα είχε χαρακτηρίσει «χαριστική βολή» την επαναγορά χρέους από τις τράπεζες που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά επί Υπουργίας Στουρνάρα στο Οικονομικών για να πει:
«Η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες θα ανέβουν και θα κατέβουν μαζί, γι' αυτό όσοι κουνάνε το δάκτυλο στους τραπεζίτες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν».
«Η ύφεση διαρκείας δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, αφού τα εισοδήματα καταρρέουν και η ανεργία αυξάνεται δυσανάλογα. Μέχρι στιγμής, η σφιχτή ελληνική οικογένεια έχει μειώσει τα κοινωνικά προβλήματα, ενώ ο κουμπαράς του Έλληνα νοικοκύρη έχει αντέξει τη φορολογική επιδρομή του κράτους. Για πόσο ακόμα όμως; Άλλωστε, η πτώση της ζήτησης, η οποία έφερε την ύφεση στην Ελλάδα, επιδρά αρνητικά και στην προσφορά», ανέφερε στο οικονομικό δελτίο της Eurobank τον Απρίλιο του 2013.
Χαρακτηριστική είναι συνέντευξή του στον «Επενδυτή» στις 23 Φεβρουαρίου του 2013, στην οποία τονίζει ότι «η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών φαίνεται να έχει εξαντληθεί. Η μεσαία τάξη, ιδιαίτερα των μισθωτών, δεν αντέχει άλλο».
«Το να σταματήσει η ύφεση δεν σημαίνει ότι σταματά η φτώχεια μας», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρδούβελης, για να συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε φτωχύνει, έχουμε πάει στα 2/3 του παλιού ευρωπαίου».
Ωστόσο, η κριτική του κ. Χαρδούβελη, στο παρελθόν, δεν τον έβγαλε από το κάδρο των οικονομολόγων που έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους:
Την 1η Αυγούστου του 2010, έγραφε σε άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο «Ο Σεπτέμβρης της ανάπτυξης»:

«Η ανάκαμψη πιθανόν να έρθει στο δεύτερο μισό του 2011, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Μια επιτυχημένη παρέμβαση θα μπορούσε να φέρει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2012, ώστε η συνεχιζόμενη ανάπτυξη να μας επαναφέρει γύρω στο 2015 στο βιοτικό επίπεδο του 2008. Το καλό σενάριο εξελίξεων, με άλλα λόγια, υποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα έχει απολέσει μόνον επτά χρόνια οικονομικής προόδου και όχι περισσότερα».
Τελικά, τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε. Η ανάκαμψη αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο 2014, ενώ η πρόβλεψη για το 2015 δεν δείχνει ότι το βιοτικό μας επίπεδο θα έρθει στα προ κρίσης επίπεδα. Αντιθέτως, έχει επιστρέψει στη δεκαετία του 2001, όπως προέκυπτε από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το Μάρτιο του 2014!
Ο κ. Χαρδούβελης, πάντως, είναι υπέρ των παρεμβάσεων στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τα 40+ δις ευρώ που δόθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα, από τη στιγμή δηλαδή που ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ξεκίνησε η τελική φάση στήριξης των τραπεζών.
Τότε, κλήθηκε από άλλο πόστο να διαχειριστεί την πρώτη διευθέτηση του χρέους με το PSI, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τώρα, καλείται να αντιμετωπίσει τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ στο τέλος του έτους που θα ελέγξουν τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά θα «τρέξει» και τη δεύτερη διευθέτηση του χρέους... Δυο παράλληλες φάσεις, σε δυο διαφορετικά πόστα...


ΠΗΓΗ: newsbomb.gr