Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Πρόοδο βλέπει η Κομισιόν

Περαιτέρω πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης διαπιστώνει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ, που επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.

Εντούτοις, σημειώνει, παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

Προοπτικές

Όσον αφορά στις προοπτικές, η Ε.Ε. παρατηρεί ότι η ύφεση μέχρι σήμερα κυμάνθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν τις προβλέψεις, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός παρά την αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων. Η πτωτική πορεία του εργατικού κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θεωρείται ενθαρρυντικό ότι οι εξαγωγές κινήθηκαν πρόσφατα σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Εξακολουθούμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τα τέλη του 2011», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δημοσιονομικά

Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, η Κομισιόν τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 9,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Η Επιτροπή κάνει λόγο για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, ωστόσο σημειώνει πως παρατηρήθηκαν ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και σημειώνεται πρόοδος, συμπληρώνει.

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαράσσει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας θα οριστεί δεσμευτικό πρόγραμμα δράσεων ώστε μέχρι το 2014 να έχει υλοποιηθεί πλήρως η δημοσιονομική προσαρμογή. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι σύνθετες και καλύπτουν μεταξύ άλλων τη φορολογία, την υγεία, την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κινείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο αφήνοντας χρόνο για διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους πριν περάσει από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή των μέτρων. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολύπλοκη αυτή διαδικασία θεσμικών αλλαγών, ιδίως δε η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας», τονίζει η Κομισιόν.

Χρηματοδότηση

Στον τομέα της χρηματοδότησης, αναφέρει πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για να διασφαλίσει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές ομολόγων με αποδεκτά επιτόκια. Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος με την οικονομική συμβολή της διεθνούς κοινότητας παραμένει το κλειδί για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η έλλειψη μετρητών και η αύξηση των μη αποδοτικών δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται. Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, έως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια, υπογραμμίζει η Κομισιόν και προσθέτει πως είναι ουσιώδους σημασίας να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών που είναι υπό τον έλεγχό της.

Οι μεταρρυθμίσεις

Επισημαίνει ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο. Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της υγείας, της αδειοδότησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών, να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί κυρίως ταχεία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά φιλόδοξες και εκτεταμένες ώστε αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, αναφέρει η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η έγκριση των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ. Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2011.

Πηγές: ΑΠΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δείτε σχετικά:
http://paliakokkinia.blogspot.com/2011/02/blog-post_7921.html / Αλήθειες και μύθοι για το Μνημόνιο, Άρθρο του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

Θέλουν να γίνουν «μειονότητα»

Έρευνα: Γιώργος Κουβαράς

Θέμα θεσμοθέτησης της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας με την επαναλειτουργία των τουρκικών σχολείων που έκλεισαν το 1971 εγείρει η μουσουλμανική Κοινότητα της Κω. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται με τόσο ηχηρή φωνή το αίτημα τους ενώ υποστηρίζουν ακόμα ότι θα ήταν καλύτερα να διδάσκονται τα παιδιά των μουσουλμάνων τη θρησκεία τους σε ιδιαίτερο μάθημα στα σχολεία, αντί να βγαίνουν έξω την ώρα των θρησκευτικών.

«Δεν είμαστε μειονότητα, είμαστε ίσοι πολίτες, αλλά το ζήτημα της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας εκκρεμεί…» διευκρινίζει ο Πρόεδρος του μουσουλμανικού Συλλόγου «η αδελφότης» κ. Μασλούμ Παϊζάνογλου. Ζήσαμε μια βδομάδα με τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους στο χωριό Πλατάνι που παλιά είχε την ονομασία Κερμεντές.

Ένα οδοιπορικό που πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου από τον περασμένο Μάιο επιχειρείται να στηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης θέμα «τουρκικής μειονότητας στην Κω και στη Ρόδο» ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην προσπάθεια αυτή με υποκινητή τον Ελβετό βουλευτή κ. Ανδρέα Γκρός, πρωτοστατεί και ο ελληνοκύπριος βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Χρήστος Πουργουρίδης.

Την ίδια ώρα η περίεργη υπόθεση κατασκοπείας με την σύλληψη 2 τούρκων που κατάγονται από την μουσουλμανική κοινότητα της Κω με την κατηγορία ότι πουλούσαν μυστικά στην Ελλάδα, στην απέναντι όχθη στην Αλικαρνασσό, στο Μπόντρουμ, καλύπτεται από πέπλα μυστηρίου .

Ο υπουργός Τουρισμού, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα κ. Γιώργος Νικητιάδης μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους έχει αντιδράσει η ελληνική πλευρά , κάλεσε τους βουλευτές που υπογράφουν το Ψήφισμα περί «τουρκικής μειονότητας» στο Συμβούλιο της Ευρώπης να επισκεφθούν τη Ρόδο και την Κω για να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί, και χαρακτήρισε «ύποπτη» την υπόθεση κατασκοπείας που εγείρει η Τουρκία.


Κερντεμές ή Πλατάνι

Το Πλατάνι βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Κω και είναι το τελευταίο χωριό πριν τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Σε αυτό το χωριό ζει η πλειοψηφία των τουρκόφωνων μουσουλμάνων της Κω που υπολογίζονται στους 1.500.

Οι περισσότεροι μας είπαν ότι κανείς δεν τους ρώτησε για την αλλαγή του ονόματος του χωριού που λεγόταν για εκατοντάδες χρόνια Κερντεμές. Το όνομα Πλατάνι προήλθε από ένα τεράστιο πλατάνι στην πλατεία μπροστά από το τουρκικό εστιατόριο "Arab".

Οι Έλληνες μουσουλμάνοι στο Πλατάνι συμβιώνουν αρμονικά με τους Έλληνες χριστιανούς και τίποτα δεν δείχνει το παραμικρό πρόβλημα. Εξάλλου είναι πάρα πολλοί οι μικτοί γάμοι ενώ όλοι σχεδόν έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό.

Το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη "τουρκικών" σχολείων τονίζουν σχεδόν όλοι, ενώ και ο κ. Σερίφ Δαμάτογλου Σουκρί, ο ιμάμης του νησιού είναι αδελφικός φίλος του Δεσπότη ενώ και με τους υπόλοιπους ιερείς διατηρεί στενές σχέσεις.

Ο κ. Κατρί Μαμίς ζει στον μαχαλά των μουσουλμάνων στο Πλατάνι που ήρθαν στη Κω από την Κρήτη. Έμαθε τα τούρκικα από την μάνα του την Ζεερά που συνεχίζει να τα μαθαίνει στα 9 της εγγόνια.

«Είμαι γεννηθείς το '64 και εγώ δεν πρόλαβα να πάω σε τουρκικό σχολείο, όταν πηγαίνω στην Τουρκία και μιλάω τουρκικά καταλαβαίνουν την προφορά μου», μας λέει ο κ. Κατρί Μαμίς ενώ αντίθετα η 95χρονη μητέρα του θα μας πει ότι δεν κατάφερε να μιλήσει ποτέ καλά ελληνικά.

Η Αλικαρνασός και το Τουργκουτ Ράϊς στα τουρκικά παράλια φαίνονται με γυμνό μάτι από το πλατάνι της Κω. Πού αισθάνονται πιο κοντά οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι του νησιού;

Οι περισσότεροι μας είπαν ότι πηγαίνουν στην Τουρκία μόνο για διακοπές ή για να δουν τους συγγενείς τους. «Εμείς αναζητούμε και τις ρίζες μας την ιστορία του Κεμάλ Ατατούρκ…» θα δηλώσει στην κάμερα ο 20χρονος Σουλεϊμάν και κάποιοι τον αγριοκοίταξαν!!

Την Παρασκευή μέρα προσευχής το τζαμί θα γεμίσει. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ο γιός του Κατρί Μαμίς ο Αράς θα ομολογήσει ότι δεν πηγαίνει συχνά και σπάνια προσεύχεται. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι νέοι μουσουλμάνοι έχουν μια κοσμοπολίτικη εμφάνιση ζουν στην Κώ μια σύγχρονη ζωή ενώ δεν είδαμε πουθενά κορίτσια με τις παραδοσιακές μαντήλες.

Την Τετάρτη το βράδυ όταν έπαιξε ο Ολυμπιακός με την τουρκική Εφές Πίλσεν στο μπάσκετ όλες οι τηλεοράσεις ήταν συντονισμένες σε τουρκικά κανάλια. Τα καφενεία γεμάτα.

«Δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε να υποστηρίξουμε, είμαστε και με τις δύο ομάδες όπως είναι και η ζωή μας» μας λέει αυθόρμητα ο Άσατ ενώ κάποιοι μας είπαν ότι οι περισσότερες κόντρες γίνονται στο ποδόσφαιρο καθώς η πλειοψηφία των μουσουλμάνων της Κω υποστηρίζει την Φενερμπαχτσέ…

Περισσότερα ρεπορτάζ από τον Γιώργο Κουβαρά στο ιστολόγιο "Transit TV":
http://transit-gkouv.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

Δείτε επίσης στο "907":
http://paliakokkinia.blogspot.com/2011/02/blog-post_7168.html

Πορεία... πρωτοφανούς βιαιότητας

Πρωτοφανή επεισόδια ξέσπασαν κατά τη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την πολιτική λιτότητας και την εκποίηση του εθνικού πλούτου με πρόσχημα το εξωτερικό χρέος της χώρας και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η πορεία των 35 χιλιάδων εργαζομένων (σύμφωνα με τις αρχές) αμαυρώθηκε με γεγονότα ιδιαίτερης βιαιότητας.
Αναδημοσίευση: Καναδική εφημερίδα "Gazette", Μόντρεαλ

Ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν μπροστά στη Βουλή.

Οι αστυνομικοί απάντησαν ρίχνοντας με δακρυγόνα και φωτοβολίδες κρότου - λάμψης.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην Ομόνοια και στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν συνολικά 15 αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε μία υπηρεσιακή μοτοσικλέτα, σε δύο ιδιωτικές κάμερες, σε πρόσοψη μίας τράπεζας, σε κάδους απορριμμάτων και σε γυάλινο στέγαστρο του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου (μετρό).

Δείτε εδώ τις συγκλονιστικές εικόνες που μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο RT:



Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προσήχθησαν 26 άτομα, εκ των οποίων τα εννέα συνελήφθησαν. Κατασχέθηκαν ένα τόξο, τρία βέλη, ένα τσεκούρι και έξι βόμβες μολότoφ. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την αστυνομία να προχωρά σε μία σύλληψη. Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε δύο σούπερ μάρκετ, τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών, ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, αλλά και ένα ταχυφαγείο.

Δηλώσεις Αλ. Παπαρήγα

«Ένα είναι το μήνυμα: Δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα για τους λαούς όταν αυτοί το θέλουν», δήλωσε χθες, δίνοντας το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.

ΓΣΕΕ: Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Αναδημοσίευση: Καναδική "Gazette", Μόντρεαλ.
«Δέκα μήνες η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συνταγή του μνημονίου. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι το "φάρμακο" είναι χειρότερο από την αρρώστια. Κάνει του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος. 

Εξέφρασε «ισχυρή καταγγελία προς την κυβέρνηση, να σταματήσει αυτή η πολιτική. Εδώ και τώρα να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη στους φτωχούς συνταξιούχους μας. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Και επαναλαμβάνουμε να μην διανοηθεί κανένας να ακουμπήσει τις ΣΣΕ γιατί καλλιεργείται ένα έντονο κλίμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τους συνθλίβει κυριολεκτικά. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δεν θα σταματήσουμε, αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον και δεν πρέπει επειδή αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον, να μην έχουν μέλλον και οι δυνάμεις της εργασίας».

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας έδειξε για ακόμη μία φορά την έντονη αντίδρασή του σε μία οικονομική πολιτική που έχει οδηγήσει πολλά καταστήματα σε κλείσιμο και έχει φέρει την ελληνική αγορά σε πρωτοφανή δυσπραγία, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η συμμετοχή των εμπόρων στο κλείσιμο των καταστημάτων τους έφθασε σε πρωτόγνωρα ποσοστά της τάξεως 80 - 90%.

Ποιοι απέργησαν

Αναδημοσίευση:
Καναδική εφημερίδα "Gazette", Μόντρεαλ
Στη γενική απεργία πήραν μέρος δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, ασφαλιστικά Ταμεία, πολεοδομίες, εφορίες, τελωνεία, αλλά και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα νοσοκομεία, πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ μικρά προβλήματα παρατηρήθηκαν στις αστικές συγκοινωνίες λόγω της 24ωρης απεργίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακό. Κανονικά λειτούργησε το Μετρό ωστόσο οι συρμοί της μπλε γραμμής σταματούσαν στο σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» και όχι στο αεροδρόμιο, εξαιτίας της απεργίας των σιδηροδρομικών.

Επίσης, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών, ενώ δεμένα παρέμειναν τα πλοία στα λιμάνια. Τέλος, αρκετά εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ρολά, ενώ στην απεργία έλαβαν μέρος και οι δημοσιογράφοι.

Νέα επεισόδια στην Κερατέα

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης  στην Κερατέα, με κατοίκους και αστυνομικούς των ΜΑΤ να συγκρούονται για ακόμη μία φορά, με αφορμή την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Εξαγριωμένοι κάτοικοι βγήκαν ακόμη μία φορά στη λεωφόρο Λαυρίου, πετώντας κατά των αστυνομικών βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η ένταση διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες και τα πνεύματα ηρέμησαν αργά το βράδυ. Δείτε εδώ πλάνα από τις χθεσινές αψιμαχίες, όπως τις μετέδωσε η ιστοσελίδα lavreotiki.com :

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Το δίλημμα του ρεπόρτερ

Παρακολουθήστε μια συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους που παρουσιάζει το δίλημμα μιας νεαρής φωτορεπόρτερ ανάμεσα στην επιτυχία και την διάκριση μιας αποκάλυψης από τη μια πλευρά, αλλά και της ανθρωπιάς ή του πόνου από την άλλη.

Ας προβληματιστούμε κι ας σκεφθούμε πώς θα συμπεριφερόμαστε εμείς σε μια τέτοια περίπτωση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τον καλό συνάδελφο (στην ΕΡΤ και την "ΑΘΗΝΑΪΚΗ"), πολύτιμο φίλο πλέον και εξαίρετο ποιητή κ. Γιώργο Δουατζή, επειδή μού υπέδειξε το συγκεκριμένο βίντεο.

Για την αντιγραφή,
με εκτίμηση 

Χ.Κ.Λ.

Πόλεμος, ΜΜΕ και Ψυχολογικές Επιχειρήσεις

Άρθρο του κ. Ιωάννου Πασχαλίδη,
υποστρατήγου εν αποστρατεία

«Πόλεμος πάντων πατήρ» διακήρυξε ο Ηράκλειτος, o oποίος δεν έβλεπε στο πρόσωπο του πολέμου μονάχα την υπέρτατη δύναμη δημιουργίας των όντων, αλλά και τη δύναμη η οποία θεμελιώνει κάθε πολιτική, κοινωνική και ηθική τάξη.

Κοσμογονική δύναμη ανεγνώριζε στον πόλεμο και ο Εμπεδοκλής. Όλοι δε ανεξαιρέτως οι αρχαίοι φιλόσοφοι παραδέχονταν, ότι ο πόλεμος συνιστά παράγοντα αρετής, εφ’ όσον επιβάλλεται για την ωφέλεια της Πατρίδας και όχι για πράξεις πλεονεξίας.

Την πεποίθηση του Πλάτωνα και των τόσων άλλων φιλοσόφων, ότι η ιδέα της ειρήνης είναι ανεφάρμοστος, την πιστοποίησε η ιστορία του ανθρώπινου γένους. Ποτέ δεν επεκράτησε ειρήνη, γιατί ειρήνη δεν υπάρχει.

Ο πόλεμος είναι διαρκής. Τα μέτωπά του βρίσκονται πουθενά και παντού. Οι εχθροί δεν φορούν πάντα στολές, δεν έχουν σημαίες, δεν μιλούν απαραίτητα διαφορετικές γλώσσες. Συχνά είναι ομόγλωσσοι, γείτονες, συνάδελφοι, συγγενείς. Πεδία μαχών τα εργοστάσια, οι δρόμοι, τα σχολεία, τα καφενεία, οι αίθουσες των κινηματογράφων, η τηλεόραση μπροστά στη πολυθρόνα, το διαδίκτυο. Στον παράδοξο αυτό πόλεμο κύρια όπλα δεν είναι οι σφαίρες και οι οβίδες. Τις αντικαθιστούν οι ιδέες και τα συναισθήματα, οι δορυφόροι και τα ΜΜΕ. Άμεσοι στόχοι δεν είναι οι πολιτείες και εδαφικά σημεία. Είναι η ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου.

Κατά τον Κλαούζεβιτς «ο πόλεμος γεννάται και λαμβάνει την μορφή του από τις ιδέες, τα αισθήματα και τις σχέσεις που υφίστανται την στιγμή που εκρήγνυται».

Η εξέλιξη του πολέμου διέρχεται διαφόρους φάσεις. Μία από αυτές είναι και η ένοπλος σύρραξη. Διαπράττουν σφάλμα όσοι ταυτίζουν τον πόλεμο με την μάχη. Ο πόλεμος είναι πολυσχιδής και επεκτείνεται στον πολιτικό, οικονομικό, ψυχολογικό, δημογραφικό, διπλωματικό κλπ.

Με το να αντιλαμβανόμεθα τον πόλεμο περιορισμένα σαν ένοπλη σύρραξη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να συγχέουμε μία μορφή του πολέμου με την γενική και πλήρη έννοια αυτού.

Η ένοπλη βία αποτελεί την έσχατη μορφή του πολέμου. Χρησιμοποιείται όταν οι άλλες μορφές δεν τελεσφορούν. Η ύπαρξη «άλλου τρόπου» και «άλλων μέσων» που δύνανται να κερδίσουν τον πόλεμο, αποδεικνύουν ότι η επιβολή της νίκης δύναται να επιτευχθεί με τα λεγόμενα «πνευματικά όπλα», αυτά που επηρεάζουν την ψυχή του αντιπάλου.

Πάντως είτε ένοπλος είναι ο αγώνας είτε πολιτικός, αποβλέπει στην επιβολή της μίας θελήσεως επί της άλλης, είναι δηλαδή στο βάθος του ψυχολογικός.

Στον πόλεμο ηττάται αυτός που κάμπτεται το ηθικό του. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και αν τα υλικά μέσα του ένοπλου αγώνα επιτυγχάνουν νίκες επί του αντιπάλου, θα πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις και ο λαός του εχθρού να πειστούν για την αδυναμία συνεχίσεως του αγώνα, θα πρέπει να παύσουν να εμπιστεύονται εκείνους που διευθύνουν τον αγώνα τους και θα πρέπει να παύσει η κυβέρνηση του ηττημένου να έχει κύρος και επιβολή επί των υπηκόων της, για να κερδηθεί ο πόλεμος.

Η ικανότητα επιδράσεως στη σκέψη και στα αισθήματα των ανθρώπων υπήρξε αποτελεσματικό μέσο μάχης, σε όλες τις εποχές και περιόδους της ιστορίας. Πολιτικοί ή στρατιωτικοί, αρχηγοί διαφόρων φυλών ή κρατών που πολέμησαν μεταξύ τους, χρησιμοποίησαν πρωτότυπα ψυχολογικά μέσα ή τρόπους ενεργείας, που είχαν σκοπό να εξαπατήσουν τον αντίπαλο και να επιδράσουν στα συναισθήματα, στην ψυχή και στο ηθικό των πολεμιστών ή του λαού.

Mε τον ψυχολογικό επηρεασμό επετεύχθησαν όχι μόνο ψυχολογικά αποτελέσματα, αλλά και υλικά ακόμη και στρατιωτικά. Κατακτήθηκαν εδάφη, ανατράπηκε ο υλικός και στρατιωτικός συσχετισμός δυνάμεων, επιτεύχθηκε η απόσπαση υλικής και στρατιωτικής νίκης. Ο πόλεμος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν διεξάγεται μόνο με τα όπλα, αλλά με κάθε μέσο πειθούς. Όταν η πειθώς ασκείται με τη παράσταση γεγονότων, ιδεών, επιχειρημάτων, συναισθηματικών εντυπώσεων και άλλων παρεμφερών μέσων, χωρίς να δημιουργούνται νέα πολιτικά γεγονότα, βρισκόμαστε στο τομέα του ψυχολογικού επηρεασμού.

Η ίδια η ζωή είναι αγώνας ψυχολογικού επηρεασμού. Από μικρά παιδιά, θέλουμε να πείσουμε τους άλλους, να επιβάλουμε τη θέληση μας ή να προβάλουμε τους εαυτούς μας.

Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι σε μας. Mέσα μας κυριαρχούν κίνητρα που κατευθύνουν την συμπεριφορά μας.

Η μελέτη της ιστορίας είναι η καλύτερη μύηση στο χώρο του ψυχολογικού επηρεασμού. Αυτή θα επέτρεπε να γίνει κατανοητή η σκέψη και η φιλοσοφία των ανθρωπίνων συγκρούσεων, θα επεξηγούσε τη δράση και ίσως θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση αυτού του φοβερού όπλου, που λέγεται επηρεασμός αισθήματος, γνώμης και πνεύματος. Η ιστορική πράξη θα μας επιτρέψει π.χ να συγκρίνουμε τα συστήματα ψυχολογικού επηρεασμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις μετέπειτα εξελίξεις και να προσαρμόσουμε τα πορίσματα, όσο είναι δυνατόν στην Ελληνική ιδιοσυγκρασία και πραγματικότητα.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, ότι ο ψυχολογικός επηρεασμός είναι περισσότερο τέχνη, παρά επιστήμη, και επομένως τα ιστορικά διδάγματα έχουν σημαντική αξία, ίσως πιο μεγάλη από τις θεωρητικές κατατάξεις και σχηματοποιήσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι από την ιστορία μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα, αλλά δεν μπορούμε με αυτά να δώσουμε άμεσες λύσεις στα εκάστοτε παρουσιαζόμενα προβλήματα, γιατί κάθε πρόβλημα έχει τη δική του δυναμική και πρέπει να σταθμίζεται από τις σύγχρονες αντιλήψεις που υφίστανται.

Η ανάγκη ασκήσεως ψυχολογικού επηρεασμού των μαζών υπήρχε από την αρχαιότητα και ικανοποιούταν συνήθως με αυτοσχέδιες μεθόδους και ατομικές πολλές φορές προσπάθειες ή επινοήσεις. Με την πάροδο όμως των χρόνων η ανάγκη έγινε πλέον εμφανής, για αυτό και τα κράτη με τους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και ιστορικούς τους, στράφηκαν προς την επιστημονική μελέτη των τρόπων επηρεασμού της συμπεριφοράς και των στάσεων των μαζών. Έτσι πέτυχαν να καθορίσουν τις αρχές και να προσδιορίσουν τους κανόνες, βάσει των οποίων διεξάγεται ο ψυχολογικός επηρεασμός.

Ενώ μέχρι τώρα οι μεγάλοι κυβερνήτες, οι ιδρυτές θρησκειών, οι Απόστολοι, οι αρχηγοί οργανώσεων, υπήρξαν πάντοτε ασυναίσθητα ψυχολόγοι, με ασφαλή ενστικτώδη αντίληψη της ψυχής των μαζών και επί αυτής κυρίως της ικανότητός τους στήριζαν τις επιχειρήσεις τους, σήμερα δεν αρκεί μόνο τούτο. Σήμερα απαιτείται βαθιά μελέτη και αριστοτεχνικός χειρισμός των ψυχολογικών προβλημάτων, από του ανώτατου άρχοντα μέχρι του τελευταίου δεκανέα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος λαχταρά για μία νέα ιδέα, ένα μύθο που θα του πει: «Εγώ τα ξέρω όλα, τα λύνω όλα, σου προσφέρω τα πάντα». Αναζητά ιδεολογία, που θα έλθει για του προσφέρει την σιγουριά. Έτσι η σημερινή εποχή αποτελεί μία από τις κρισιμότερες περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας κατά την οποία η ανθρώπινη σκέψη έχοντας να επιλύσει σωρεία προβλημάτων, είναι ευάλωτος και επιρρεπής στις υποδεικνυόμενες από τους επιτήδειους, κατάλληλα παρουσιαζόμενες από ψυχολογικής πλευράς, λύσεις. Τον άνθρωπο τελικά κερδίζει, ή αν θέλετε υποτάσσει, ο παρουσιάζων επιτυχέστερα τα συνθήματα - λύσεις.

Στην σύγχρονη εποχή η ψυχολογική μορφή του πολέμου γίνεται αντικείμενο επισταμένης έρευνας και αναλύσεως. Σήμερα ο ψυχολογικός επηρεασμός διεξάγεται μονίμως, παντού και πάντοτε, προς κάθε κατεύθυνση. Όλοι μας είμαστε μόνιμοι στόχοι του. Αυτός αποτελεί πια ένα συστατικό στοιχείο της σύγχρονης ζωής, ένα σταθερό θεσμό της, φαινόμενο όλων των κοινωνιών του αιώνα μας.

Τα κυριότερα όπλα του είναι η διπλωματία, η κατασκοπεία, η οικονομία, η απειλή, η τρομοκρατία, η δολιοφθορά και το κυριότερο όλων η επισταμένη τέχνη του ψυχολογικού επηρεασμού. Οι επαγγελματίες του ψυχολογικού επηρεασμού, αποτελούν πλέον το δεξί κάθε κυβερνήσεως. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει σύγχρονο κράτος, δεν υπάρχει σύγχρονη πολιτική ηγεσία,δεν υπάρχει καν κράτος.

O τομέας του ηθικού αποτελεί πρώτιστο στόχο επηρεασμού. Συνίσταται από ψυχικά και πνευματικά στοιχεία που ενισχύουν το κίνητρο, την πειθώ και τη δέσμευση των ατόμων και των ομάδων στην επίτευξη των στόχων τους. Αντιπροσωπεύει τη θέληση που τους καθιστά ικανούς να υπερνικήσουν τους ηθικούς και ψυχολογικούς περιορισμούς, το φόβο και τις αντιξοότητες, καθώς και τη συνοχή που τους κρατά ενωμένους. Περιλαμβάνει την πίστη στο σκοπό, την ορθολογιστική ικανότητα, καθώς επίσης τον πατριωτισμό και τη στρατιωτική νοοτροπία. Αποσκοπεί στην επικράτηση επί του αντιπάλου, με την κάμψη της θέλησης και της συνοχής του.

Τα μέσα διεξαγωγής του ψυχολογικού επηρεασμού απεριόριστα. Η είδηση, η εικόνα, το γραπτό κείμενο ή το σχόλιο, μεταδίδεται πλέον ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία του πλανήτη, σε άμεσο χρόνο. Το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, η κινητή τηλεφωνία, το φαξ, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με όλες τις σύγχρονες τελειοποιήσεις του, το διαδίκτυο (ίντερνετ) κλπ, αποτελούν πλέον μέσα ταχύτατης μετάδοσης της είδησης και της πληροφορίας, αλλά και ταυτόχρονα του ψυχολογικού επηρεασμού. Οι κατέχοντες τα ΜΜΕ, δύνανται να επιτύχουν τις πολιτικο - στρατιωτικές τους επιδιώξεις.

Στα δημοκρατικά κράτη όπου υπάρχει υπερβολική ελευθερία και το μέτρο δύσκολα ορίζεται, υπάρχει κίνδυνος η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΜΕ να συμβάλλει ενίοτε αρνητικά σε εθνικές επιδιώξεις. Ως εκ τούτου η προσέγγιση και η κάλυψη των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης και πολέμου, απαιτεί ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία και ευθύνη εκ μέρους των ΜΜΕ. Aπό τα κράτη είναι αναγκαία η λήψη μέτρων ορθής χρησιμοποιήσεως των ΜΜΕ για έλεγχο της διαμορφώσεως της κοινής γνώμης σε ορθές βάσεις και η θεσμική κατοχύρωση για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Σήμερα κάθε έθνος είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί ψυχολογικά μέσα για να στηρίξει την εξωτερική του πολιτική, να προωθήσει τις διεθνείς του επιδιώξεις, να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του, να αποκτά φίλους και συμπάθειες, να αντικρούει εχθρούς και κατηγορίες. Και μάλιστα, η ανάγκη αυτή, είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μικρότερο και ασθενέστερο είναι ένα έθνος. Τα μεγάλα κράτη, μπορούν να προωθούν τις επιδιώξεις τους με την οικονομική ή στρατιωτική τους δύναμη. Τα μικρά με τις ψυχολογικές ενέργειες.

Στους μελλοντικούς πολέμους, ασφαλώς θα διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά το νέο στοιχείο θα αποτελούν οι ψυχολογικές επιχειρήσεις, που θα προσπαθούν να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων και θα καθορίζουν τον νικητή, από τη πειστικότητα της αφήγησης που αυτός θα παρέχει για την ερμηνεία της σύγκρουσης. Για να αποκτηθεί η νίκη των όπλων, ο πόλεμος θα πρέπει να επικαλύπτεται με ισχυρό ιδεολογικό περιεχόμενο.

Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν πολύ πριν την έναρξη οποιουδήποτε πολέμου και θα ολοκληρωθούν πολύ μετά τη λήξη του. Συχνά οι ΨΕ θα είναι το κρίσιμο βάρος που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου αντιπάλου.

Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις μεταφέρουν επιλεγμένες πληροφορίες καθώς επίσης και φυσικές αποδείξεις και ενδείξεις, στοχεύοντας συγκεκριμένες ομάδες και άτομα, με στόχο τον επηρεασμό των συναισθημάτων τους, των θέσεών τους, των κινήτρων τους, της αντίληψής τους, της επιχειρηματολογίας τους και τελικά της συνολικής συμπεριφοράς τους.

Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας μας για τις πτυχές των στρατιωτικών Επιχειρήσεων, προάγει την κατανόηση και υποστήριξη του κοινού. Ο στόχος είναι να νικηθούν οι αντίπαλες Δυνάμεις, με την υπονόμευση της πίστης τους στη δυνατότητα να επιτύχουν να διατηρήσουν τους στόχους τους, με τη διάσπαση της συνοχής τους και με τη μείωση της θέλησής τους για αντίσταση. Ταυτόχρονα να ενισχύσουν την δική μας θέληση (ΕΔ και κοινωνίας) να επιτύχουμε τους στόχους και τις προσδοκίες μας.

Οι σύγχρονες ψυχολογικές επιχειρήσεις διεξάγονται με «πανίσχυρα όπλα», ανάλογα εκείνων της υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Τα «όπλα» αυτά σκοπεύουν την ψυχή και το νου και εάν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα βρίσκουν το στόχο τους με ακρίβεια, αποτελώντας έτσι πολλαπλασιαστές ισχύος. Η οργάνωση, η εκπαίδευση, αλλά κυρίως οι δυνατότητες που δίνουν τα σύγχρονα μέσα, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, για τη διεξαγωγή επιτυχημένων ΨΕ.

Σύγχρονη εξέλιξη των ΨΕ είναι ο «πόλεμος των λέξεων και της εικόνας», όπου οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, Twitter και το YouTube για να εκφράσουν τις απόψεις τους σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο. Ο όρος Cuber (Κυβερνοπόλεμος) χρησιμοποιείται ως εκμετάλλευση από πλευράς ΨΕ της σύγχρονης τεχνολογίας (διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία, δορυφορικές εφαρμογές κλπ).

Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (ΨΕ) διαφέρουν από την ενημέρωση τύπου ή επιχειρήσεις ΜΜΕ όπως συνηθίζεται να λέγεται. Ανεξάρτητα όμως της διαφοράς οι ασχολούμενοι με επιχειρήσεις ΜΜΕ πρέπει να είναι γνώστες των τεχνικών της προπαγάνδας, με όλες της μεθόδους και κανόνες αυτής.

Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ δίδουν το μήνυμά τους, που αποτελείται από γεγονότα και μια διαμορφωμένη άποψη στα ΜΜΕ, τα οποία είναι ελεύθερα να λάβουν υπόψη τους το άτομο που αποδεσμεύει τις πληροφορίες και να δημοσιεύσουν το σύνολο ή μέρος της ιστορίας με τη δική τους «άποψη ή τροποποιήσεις».

Αντίθετα, οι ΨΕ παραδίδουν το μήνυμά τους κατευθείαν στον καθορισμένο αποδέκτη (ακροατήριο - στόχο), χρησιμοποιώντας όλα τα διατιθέμενα μέσα διασποράς ειδήσεων (και τις επιχειρήσεις ΜΜΕ). Καμία ερώτηση ή τροποποίηση μηνύματος, δεν είναι δυνατή.

Κανένα έθνος, που επιθυμεί να επιζήσει σε αυτόν τον αιώνα ή και τους επόμενους, δεν δικαιούται να αγνοήσει τη σημασία του ψυχολογικού επηρεασμού. Είναι επιβαλλόμενη ανάγκη η εθνική θωράκιση με κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία, η οποία απαιτεί μεθόδευση, τεχνική και επιμονή. Το σύγχρονο πεδίο μάχης δεν θα αποτελέσει μόνο ένα χώρο ανταγωνισμού «έξυπνων» συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, αλλά και ένα πεδίο σύγκρουσης των ψυχικών αποθεμάτων εκείνων που τα διοικούν και τα χειρίζονται.

Όποιος Στρατός παραμείνει άοπλος στην ψυχολογική προετοιμασία, θα νικηθεί πριν πολεμήσει.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα http://www.sse77.gr/

Δείτε σχετικά άρθρα στο "907":
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/10/blog-post_7441.html / Πολιτική διαφήμιση και πολιτική επικοινωνία

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Οι Γερμανοί ξαναφέρνουν τη δραχμή

Την προειδοποίηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EEAG) για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα η γερμανική εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”.
 
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Δώστε στους Έλληνες πάλι τη δραχμή», η εφημερίδα αναφέρει ότι «το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ακόμη και για την Πορτογαλία εκφράζονται αμφιβολίες, εάν θα τα καταφέρει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται την ανεξέλεγκτη διάλυση της ευρωζώνης και ζητούν τον αποκλεισμό μεμονωμένων χωρών από την ΟΝΕ».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα χρειαστεί το αργότερο το 2013 νέα οικονομική βοήθεια, προειδοποιεί σε έκθεσή της και η ομάδα οικονομολόγων γύρω από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν. Το δραστικό πρόγραμμα εξυγίανσης δεν επαρκεί, ακόμη και σήμερα η ελληνική κρίση υποβαθμίζεται, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι».
 
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως ορισμένες μεγάλες τράπεζες δεν πιστεύουν πια ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ. Τόμας Μίροφ δηλώνει μάλιστα πως η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι αναπόφευκτη.
 
«'Οι αγορές χαιρετούν εδώ και καιρό μια τέτοια λύση» τονίζει ο κ. Μίροφ και εξηγεί ότι για να ξεπεράσει τα προβλήματά της η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το ποσοστό του χρέους της έναντι του ΑΕΠ στο 100% από το 150%. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα ότι οι ιδιώτες-πιστωτές θα πρέπει να αποδεχθούν παραγραφή των απαιτήσεών τους πάνω από 30%.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε σχετικά:
http://paliakokkinia.blogspot.com/2009/12/blog-post_715.html / Άρθρο του στρατηγού ε.α. Δημήτρη Αλευρομάγειρου για το δημοσίευμα της "Liberation" σχετικώς με την πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας.

Παραίτηση συνδικαλιστή της ΕΘΕΛ

Την παραίτησή του από τη γραμματεία του Σωματείου Οδηγών της ΕΑΣ, υπέβαλε το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Νίκος Κουλουμπαρίτσης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΑΣΚΕ ο κ. Κουλουμπαρίτσης παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας κατά τη διάρκεια συνέλευσης των εργαζομένων την προηγούμενη Πέμπτη, όπου είχε ταχθεί κατά της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων και υπέρ των στοχευμένων δράσεων.

Μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο ίδιος είπε ότι αντικαταστάθηκε χωρίς λόγο και ότι πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις, όπως αυτές που υπήρξαν στην αρχή της κινητοποίησης, ενώ τόνισε ότι «η απεργία γονατίζει και τους εργαζομένους και τους επιβάτες»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Διαμαρτυρία φοιτητών στον πρωθυπουργό

Μετ' εμποδίων πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του πρωθυπουργού κ. Γ.Α. Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, καθώς ομάδα νεαρών διέκοψε την ομιλία του κ. Παπανδρέου φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και προσπαθώντας να ξεδιπλώσει αντικυβερνητικό πανό.

Γ.Α. Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους νεαρούς να τον ακούσουν και μετά να διαμαρτυρηθούν.

«Εγώ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπός τους να λάβει το λόγο, χωρίς να εισακουστεί.

«Χρειάζεται ο διάλογος, εγώ είμαι ανοιχτός στο διάλογο», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «μακάρι η διαμαρτυρία από μόνη της να έλυνε το πρόβλημα στην Ελλάδα».

Η διάλεξη του πρωθυπουργού συνεχίστηκε μετά από την αποχώρηση των νεαρών από την αίθουσα.

Δείτε το σχετικό ντοκουμέντο από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter:


Ο Ανταμώ στην Αθήνα

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής κ. Σαλβατόρε Ανταμώ (Salvatore Adamo) εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 8 Μαρτίου, ανήμερα της  παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σε μία βραδιά αφιερωμένη σ' εκείνες.

Ο κ. Ανταμώ, πρέσβης Καλής Θελήσεως του Ιδρύματος Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού και της "Unicef", λόγω της μεγάλης επιθυμίας του ελληνικού κοινού να τον απολαύσει από κοντά, επανέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του CD με τίτλο 'De toi a moi' (στο CD περιλαμβάνεται σε νέα εκτέλεση το τραγούδι που έχει αφιερώσει στο Ίδρυμα με το νέο τίτλο 'La vie encore').

Τα έσοδα θα διατεθούν για την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Blogs δημοσιογράφων και πόθων...

Αγαπημένη η Παλιά Κοκκινιά!
Μια ιδιαιτέρως τιμητική αναφορά στο ιστολόγιο «907 – Παλιά Κοκκινιά» επεφύλαξε η συνάδελφος κ. Θεοδοσία Κοντζόγλου στη στήλη «Ωστρική σκόνη» του μηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού «Ως3». Επισημαίνει ότι στο ιστολόγιο οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν πρωτογενές ρεπορτάζ που αφορά σε θέματα Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Πειραιά και φυσικά της Παλιάς Κοκκινιάς.

Η προσπάθεια του ιστολογίου «907 - Παλιά Κοκκινιά» για ενημέρωση και έκφραση γνώμης πέρα από τα τετριμμένα ή από εκδοτικές κατευθύνσεις θα συνεχιστεί.

Παραμένουμε πιστοί στην αρχή του φιλέλληλα Ελβετού εκδότη των «Ελληνικών Χρονικών» Ιωάννου – Ιακώβου Μάγιερ ότι «η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης».

Η κ. Θεοδοσία Κοντζόγλου γράφει επί λέξει στο «Ως3»:

Κείμενο: Θεοδοσία Κοντζόγλου

Χιλιάδες είναι οι προσωπικές ιστοσελίδες των Ελλήνων επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Πρόκειται για blogs όπου ο κάθε δημοσιογράφος εκφράζεται με τη μέγιστη ελευθερία, αυτή που συνήθως δεν του επιτρέπουν τα εκδοτικά συμφέροντα να καταθέσει στους αναγνώστες, τους ακροατές ή τους τηλεθεατές του.

Άλλοι πάλι, βρίσκουν τον χώρο του προσωπικού ημερολογίου, ως τον ιδανικότερο για να καταθέσουν τον μύχιο πόθο τους που συχνά συνδέεται με την ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Σήμερα, σας παρουσιάζουμε πέντε από τα ελληνικά δημοσιογραφικά blogs.

Θραψανιώτης: http://www.thrapsaniotis.gr/

Ίσως το πιο συναισθηματικό και ευαίσθητο blog που έχω εντοπίσει στον ιντερνετικό χώρο είναι αυτό του δημοσιογράφου Νίκου Θεοδωράκη.

Φέρει τον τίτλο «Ο Θραψανιώτης» καθώς ο δημοσιογράφος- διαχειριστής του, τιμά έτσι τον τόπο της καταγωγής του, το χωριό Θράψανο.

Στο γλυκύτατο αυτό blog ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης παραθέτει και μια σειρά από αξιόλογα άλλα site και blogs αλλά και διάφορους χρηστικούς ιστότοπους όπως είναι π.χ. τα Χρηστικά Sites: Απεργίες, Και... για τις δύσκολες ώρες, Θέματα, Παιδείας στον Τύπο, Εκπαιδευτικά θέματα, e-Paideia, Η βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Ξέρετε τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης; Μάθετε εδώ., Τι γίνεται, πότε και πού, Ότι ζητάτε από το Σινεμά, Πώς να πάτε πού, Βρες αυτό που θες, Πάμε Θέατρο;, Η κίνηση στους δρόμους, καθώς και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα.


Με ειδήσεις, σχόλια και απόψεις. Με πολιτικό ρεπορτάζ αλλά και περιβαλλοντικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο, με οικονομικά και κοινωνικά θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Bloger είναι ο επίσης δημοσιογράφος Φίλιππος Ζάχαρης με Ζώδιο στο Σκορπιό. Μιλώντας για τον εαυτό του, γράφει στη σελίδα του: «Πάντα και παντού θα υπάρχουν συμπληρωματικές πληροφορίες για πρόσωπα ή γεγονότα που τίθενται στο περιθώριο. Εκτός και αν κλείσουν μια για πάντα τα μυστικά περάσματα και χαθεί ο δρόμος για την επιστροφή στο ηρωικό ξεκίνημα».

Τα ενδιαφέροντα του: Φιλοσοφία, πολιτική, κοινωνιολογία καθώς και ότι σχετίζεται με την εκμάθηση γλωσσών που υπηρετεί την επικοινωνία. Δεν είναι φαν του κινηματογράφου όμως αγαπά τη μουσική: Electronic music / Ambient - Techno - lounge.

Τα αγαπημένα του βιβλία: Καστοριάδης «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας», Μπούκτσιν, Αντόρνο, Κάφκα, Σοπενάουερ, Μπόρχερτ, Πόε, Ρίλκε, Στίνας, Όργουελ, Γκαίτε.

Από το κείμενό του: "Η παράταση των βασάνων": http://e-hografos.blogspot.com/2011/01/blog-post_14.html διαβάζουμε:

«...Γιατί αυτό μας απέμεινε, να κουνάμε το μαντήλι στους τοκογλύφους και εκείνοι μετά χαράς να μας προφέρουν χρόνο για αποπληρωμή των δανεικών με το αζημίωτο. Γιατί εκεί έχουμε φτάσει, να βουλιάζει το καράβι και οι επιζώντες να δηλώνουν στους οικείους των απολεσθέντων πως ο καπετάνιος έκανε τα πάντα αλλά η εταιρεία με τις ασφυκτικές πιέσεις της, οδήγησε το καράβι στον υγρό τάφο. Και στην περίπτωσή μας, ο καπετάνιος συνήθως διασώζεται».

907 - Παλιά Κοκκινιά:

Εδώ διαβάζουμε πρωτογενές ρεπορτάζ που αφορά σε θέματα Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Πειραιά και φυσικά και Παλιάς Κοκκινιάς (Νίκαια-Πειραιά).

Στην ταυτότητα του ιστολογίου διαβάζουμε: «Κατάθεση ψυχής για τη Βάρη ή Παλιά Κοκκινιά ή Κοκκινάδα. Τη γειτονιά των Μινύων, των Λέλεγων και των Ιώνων αγροτών της αρχαιότητας. Το πλούσιο λιβάδι των ελληνιστικών χρόνων. Την πεδιάδα με τις παπαρούνες, τις λεύκες και τα πεύκα των βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων. Την παλιότερη αγροτοκτηνοτροφική γειτονιά του Πειραιά τον 18ο αιώνα. Το προάστιο με τους εφοπλιστές της ξηράς (αυτοκινητιστών - λεωφορειούχων) των προηγούμενων δεκαετιών. Παλιά Κοκκινιά: Το μέρος που εγκατέλειψαν οι παραδοσιακές οικογένειές του, υποβάθμισαν οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες. Αυτήν που αγαπάμε γιατί κρύβει ιστορία, πολιτισμό, εργατιά, φτώχεια, αρχοντιά ψυχής και αξιοπρέπεια».

Blogger είναι ο μαχητικός δημοσιογράφος Χάρης Λαζαρόπουλος

Στο θέμα: «Στα πόδια μας, ο αρχαίος Πειραιάς» ο Χάρης Λαζαρόπουλος μεταξύ άλλων γράφει: «Αρχαιότητες της Πρωτογεωμετρικής έως την ύστερη Γεωμετρική περίοδο έχουν εντοπισθεί από τις πρόσφατες ανασκαφές της Εφορείας στην Παλιά Κοκκινιά κατά μήκος της οδού Κεχαγιά, δίπλα στο 10ο και το 11ο Λύκειο Πειραιά. Εκεί βρισκόταν το παλιό νοσοκομείο «Σαπόρτα» το οποίο κατεδαφίστηκε κακήν κακώς για να δώσει τη θέση του σε ένα τερατούργημα δήθεν «πολυτελών» διαμερισμάτων, στα θεμέλια των οποίων υπάρχουν τα θεμέλια του αρχαίου οικισμού. Μέρος του οικισμού διασώθηκε την τελευταία στιγμή, ύστερα από παρεμβάσεις ενεργών πολιτών της Παλιάς Κοκκινιάς...».


Και φυσικά επιτρέψτε μου να σας συστήσω και το blog της υπογράφουσας: nextok.blogspot.com με θέματα - κυρίως πρωτογενές υλικό - από το ναυτιλιακό ρεπορτάζ, θέματα Κύπρου, (η ιδιαίτερη πατρίδα μου), αλλά και αντιρατσιστικά και θέματα που αφορούν τον Τρίτο Κόσμο, τους Παλαιστίνιους, το Περιβάλλον και τα Παιδιά.

Επίσης στο nextok (σε ελεύθερη μετάφραση: «Πάμε γι' άλλα»), υπάρχουν συχνά και επιλεγμένες αναδημοσιεύσεις από τον Κυπριακό και τον Ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων που προκύπτουν από την προσωπική ανάγνωση και κριτική.

Από το nextok, σας προτείνουμε να διαβάσετε: «Ελένη Φωκά - Η Κύπρος απαξιώνει την ηρωίδα δασκάλα των κατεχομένων»: http://nextok.blogspot.com/2010/08/blog-post_7055.html
Και:
«Οι μάνες της άδειας αγκαλιάς του Θοδωρή Παπαθεοδώρου διδάσκουν...» : http://nextok.blogspot.com/2011/01/blog-post_03.html

Blogs μη δημοσιογράφων θα σας γνωρίσω στο επόμενό μας ραντεβού. Ως τότε εύχομαι η κάθε σας μέρα να είναι ομορφότερη από κάθε προηγούμενη...

Δείτε το δημοσίευμα στη διεύθυνση: http://www.os3.gr/gr_issue_cont_ostriki_skoni.htm

Οδοιπορικό στον Ασωπό: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Του Γιώργου Κουβαρά

Τοξική βόμβα παραμένουν τα Οινόφυτα και η γύρω περιοχή, καθώς τα νερά του Ασωπού με τα οποία ποτίζονται τα χωράφια, είναι γεμάτα με καρκινογόνα απόβλητα από τα εκατοντάδες εργοστάσια που λειτουργούν.

Τα απόβλητα με τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες εξακολουθούν ρίχνονται στον Ασωπό ποταμό. Βιομηχανίες που επεξεργάζονται μέταλλα μολύνουν ακόμα περισσότερο το υδροφόρο ορίζοντα.

Και μέσα σε όλα στο μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων δεσπόζει ένας αρχαίος ναός... Ποιός είπε να υπογράψω να επιστρέψουν τα Ελγίνεια;

Πολύτιμη ήταν η συμβολή στο ρεπορταζ της συναδέλφου Φαίης Δουλγκέρη... Παρακολουθήστε το βίντεο:




Περισσότερα ρεπορτάζ από τον Γιώργο Κουβαρά στο ιστολόγιο "Transit TV": http://transit-gkouv.blogspot.com/2011/02/blog-post_678.html

Κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τις συγκοινωνίες ψηφίστηκε από τη Βουλή, τα συνδικάτα εμφανίζονται ανυποχώρητα και προχωρούν σε απεργίες και στάσεις εργασίας σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, πλην του Μετρό και του τραμ έως και την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα το πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχει ως ακολούθως:

- Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα.

- Τρίτη 22 Φεβρουαρίου: Θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

- Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου: Έχει προαναγγελθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

- Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα.

- Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου: Θα ακινητοποιηθούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, λόγω της κοινής γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

Παράλληλα, ο ΗΣΑΠ ανακοίνωσε ότι λειτουργούν εκδοτήρια για την ανταλλαγή των παλαιών εισιτηρίων με τα καινούργια, στους σταθμούς Ομόνοια, Πειραιάς, Αττική και Κηφισιά (Δευτέρα έως Παρασκευή, 6:30 π.μ. - 8:30 μ.μ.).

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αλήθειες και μύθοι για το Μνημόνιο

Toυ Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου,
οικονομικού συντάκτη και αναλυτή

Το σχετικό με το «μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής» κείμενο καλύπτει 100 σελίδες και είναι μία συμφωνία που έκανε το ελληνικό κράτος, ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποφύγει την στάση πληρωμών και άρα την χρεοκοπία.

Ειρήσθω εν παρόδω, η συμφωνία αυτή έγινε ύστερα από ελληνικό αίτημα και όχι γιατί κάποιοι άλλοι την προκάλεσαν. Όσο για τους όρους της, αποτελούν προτάσεις οικονομικής πολιτικής που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της, οι οποίοι και τις απεδέχθησαν με κάποιες προσθήκες. Η δε από μέρους της ΕΚΤ υπογραφή του μνημονίου έγινε κατά παράβασιν του κατασταστικού της, με μοναδικό κριτήριο την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας –η οποία θα έπληττε, βεβαίως, και την ευρωζώνη.

Τα δε αίτια της ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης είναι παντελώς άσχετα με την διεθνή οικονομική κρίση και οφείλονται αποκλειστικά στην ολέθρια οικονομική πολιτική που ακολούθησε η χώρα τα τριάντα τελευταία χρόνια.

Τούτων λεχθέντων, θα πρέπει οι αντιμνημονιολόγοι να πληροφορηθούν, αν έχουν την δυνατότητα της αντιλήψεως, κάποια πράγματα. Εν πρώτοις, θα πρέπει να τονιστεί ότι το μνημόνιο, έτσι όπως το αναγνώσαμε, είναι μία μορφή διακρατικής παρέμβασης στις διεθνείς αγορές, η οποία έχει και πρωτόγνωρο χαρακτήρα.

Πρώτη φορά στα διεθνή χρηματοοικονομικά χρονικά τρεις διακρατικοί φορείς στηρίζουν μία βαρύτατα άρρωστη οικονομία για να σταθεί στα πόδια της. Αν το θέλει. Διότι υπάρχουν και αυτοί που δεν το θέλουν, σε μία βαρύτατα ασθενούσα και διανοητικώς Ελλάδα.

Συνεπώς, για τους γνωρίζοντες στοιχειωδώς ψήγματα οικονομικής πολιτικής θεωρίας, ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι προϊόν πολιτικής απόφασης για να αποτρέψει τα οδυνηρά αποτελέσματα από την λειτουργία των αγορών. Ό,τι ακριβώς είναι και το ΔΝΤ. Παρά τα όσα εγγράφονται στην αριστερή μυθολογία, το ΔΝΤ είναι μία απόπειρα πολιτικής απάντησης στην κυριαρχία των αγορών.

Πιθανόν να είναι ατελής, ίσως να μην είναι πάντα αποτελεσματική και βεβαίως ποτέ δεν είναι ευχάριστη –υπό την έννοια ότι δεν λέει σε ένα κράτος «πόσα ξοδεύατε μέχρι σήμερα; Πάρτε άλλα τόσα για να είστε ευτυχισμένοι»– αλλά δεν παύει να είναι μία πολιτική απάντηση, ένας διακρατικός παρεμβατισμός στις αγορές. «Γι’ αυτό και πολλοί ακραίοι νεοσυντηρητικοί απεχθάνονται θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Την εποχή, μάλιστα, της παντοδυναμίας των, οι ρεπουμπλικάνοι της Ουάσινγκτον προσπάθησαν να τους υπονομεύσουν με την λογική ότι νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές», επισημαίνει σε ανάλυσή του ο εκλεκτός συνάδελφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Αυτά για ν’ αρχίσουμε μια νέα ενότητα σημειωμάτων προσαρμοσμένα στις συνθήκες που βιώνουν οι επιχειρήσεις…

Η αγορά ζητεί (πολιτικές) λύσεις

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Ισχυρό είναι το πλήγμα που έχει προκαλέσει η αποκαλούμενη «οικονομική κρίση» στην αγορά των οδικών μεταφορών και των Logistics. Κι είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πολύ πριν αρχίσει η γκρίνια για την πορεία της εθνικής οικονομίας, τις πιέσεις για τον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου» για τις οδικές μεταφορές από το εξωτερικό και όσα άλλα καταγράφουμε τους τελευταίους μήνες.

Η κατάρρευση μιας από τις υποτιθέμενα μεγαλύτερες μεταφορικές εταιρείες, ο ιδιοκτήτης της οποίας χρησιμοποιούσε ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του και θέλησε να παραστήσει τον Μέρντοχ της Πελοποννήσου, ήταν η απαρχή της πραγματικής κρίσης που βιώνει η αγορά. Δεν μιλάμε για τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν χαθεί σε επιταγές χωρίς αντίκρυσμα ή σε απαιτήσεις από τις τράπεζες.

Μιλάμε για χρήματα που χάνονται και από την πραγματική οικονομία από την απώλεια θέσεων εργασίας, ανεκπλήρωτες επενδύσεις, εκκρεμείς υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ανοίγματα προς συνεργάτες και άλλες επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2010 μία από τις πιο αξιόλογες επιχειρήσεις Third Party Logistics που βρισκόταν κοντά στη Μαγούλα ανέστειλε τη λειτουργία της ενώ δύο μεγάλες μεταφορικές εταιρείες λέγεται ότι έχουν καταθέσει αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Δεν αρκεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία για να αποδείξει μια κυβέρνηση ή ένας υπουργός την ύπαρξή του και τη χρησιμότητά του. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα της αγοράς και να απαντήσει στα διλήμματα των επιχειρηματιών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση των μεταφορέων και όσων έχουν επενδύσει στα Logistics και βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται.

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν στο αξίωμα ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Ελπίζουμε ότι σ’ αυτήν την κυβέρνηση υπάρχουν πολιτικοί που έχουν την ικανότητα να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Περισσότερα άρθρα:
http://paliakokkinia.blogspot.com/2011/01/blog-post_6070.html / Τι θέλει να πει ο ποιητής Πάγκαλος / Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου.
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html / Κρίση αντίληψης και συγκάλυψης / Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου.
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/11/blog-post_3944.html / Κι όμως, δεν είναι οικονομική κρίση / Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου. 
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/11/blog-post_08.html / Το στοίχημα - Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου.
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/10/blog-post_1844.html - Ένας μικρός Μήτσος στον ΟΣΕ / Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου.